Suroviny
- zeleninový vývar 600 ml
- mrkev 4 ks
- petržel (malá ) 1 ks
- česnek 1/2 stroužku
- brambory (malá ) 1 ks
- cibule (malá ) 1 ks
- smetana ke šlehání 200 ml
- hladkolistá petržel 1 hrst
- slunečnicový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř (sůl a čerstvě namletý pepř)
Zelenina je nejzdravější v syrovém stavu, u mrkve to však naštěstí tak úplně neplatí. Karotenoidy a lykopeny, přírodní antioxidanty, které se při vaření mrkve uvolňují, může tělo v této podobě přijímat mnohem efektivněji. Vařením se neztratí ani velké množství vlákniny, vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž jsou nejdůležitější právě betakaroteny.
Postup přípravy
- Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli.
- Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru a petržel, chvíli restujte a přihoďte nasekaný česnek.
- Zalijte vývarem a zhruba 15 minut vařte. Přilijte smetanu.
- Vše dobře rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.
PRIMA TIP: Vyzkoušejte, stejně jako my, BIO mrkvičku z Ekofarmy Deblín. Více o BIO produktech najdete na www.myjsmebio.cz.
Jemný mrkvový krém 2 Zdroj: akademiekvality.cz