Suroviny
- celozrnná mouka (žitná celozrnná hladká mouka (např. Pernerka)) 300 g
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka) 200 g
- sušené droždí 9 g
- cukr krystal 1 lžička
- drcený kmín 2 lžičky
- voda 400 ml
- slunečnicová semínka 6 lžic
- sádlo (na vymazání pekáčku) 1 lžíce
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Formu 10 x 30 cm vymažte sádlem. Do mísy hnětače nasypte přes prosívač mouky 300 g žitné celozrnné hladké mouky a 200 g špaldové hladké mouky, přidejte sůl, lžičku cukru, drcený kmín, slunečnicová semínka, sušené droždí a promíchejte.
- Přidejte vodu a nechte zpracovat těsto v hnětači na stupeň č. 1 cca jednu minutu. Poté zvyšte na stupeň č. 2 opět hněťte cca jednu minutu.
- Těsto dejte do vymazané formy, uhlaďte povrch, zakryjte a nechte nakynout asi 45 minut. Troubu předehřejte na 250 °C.
- Nakynutý chleba dejte do předehřáté trouby. Pod formu s chlebem dejte pekáček, do kterého nalijte 200 ml vlažné vody. Po dvaceti minutách pekáček s vodou z trouby vyndejte, teplotu snižte na 190 °C a nechte troubu odvětrat. Poté opět zavřete a pečte ještě dalších 20 minut. Chléb nechte vychladnout na mřížce.
PRIMA TIP: Chleba krájejte až po vychladnutí, aby zůstal krásně v celku.