zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky
Autor: Pernerka Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky

Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky

Hodnoceno: 3x
Žitné pečivo je lépe stravitelné, výživnější a má delší trvanlivost. Zkuste doma upéct jednoduchý chlebíček z kombinace žitné a špaldové mouky s křupavými slunečnicovými semínky. Bude výborný na snídani i jako součást studené večeře doplněný tvarohovou pomazánkou.
do 1,5 hodiny
1 bochník porce

reklama

Postup

  1. Formu 10 x 30 cm vymažte sádlem. Do mísy hnětače nasypte přes prosívač mouky 300 g žitné celozrnné hladké mouky a 200 g špaldové hladké mouky, přidejte sůl, lžičku cukru, drcený kmín, slunečnicová semínka, sušené droždí a promíchejte. 
  2. Přidejte vodu a nechte zpracovat těsto v hnětači na stupeň č. 1 cca jednu minutu. Poté zvyšte na stupeň č. 2 opět hněťte cca jednu minutu. 
  3. Těsto dejte do vymazané formy, uhlaďte povrch, zakryjte a nechte nakynout asi 45 minut. Troubu předehřejte na 250 °C. 
  4. Nakynutý chleba dejte do předehřáté trouby. Pod formu s chlebem dejte pekáček, do kterého nalijte 200 ml vlažné vody. Po dvaceti minutách pekáček s vodou z trouby vyndejte, teplotu snižte na 190 °C a nechte troubu odvětrat. Poté opět zavřete a pečte ještě dalších 20 minut. Chléb nechte vychladnout na mřížce. 

PRIMA TIP: Chleba krájejte až po vychladnutí, aby zůstal krásně v celku.

Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky
Autor: Pernerka Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky

reklama

Související témata: chléb , žitná mouka , Malá jídla