Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky

Moje hodnocení
4x

Žitné pečivo je lépe stravitelné, výživnější a má delší trvanlivost. Zkuste doma upéct jednoduchý chlebíček z kombinace žitné a špaldové mouky s křupavými slunečnicovými semínky. Bude výborný na snídani i jako součást studené večeře doplněný tvarohovou pomazánkou.

1 porce
90 minut

Suroviny

  • žitná celozrnná hladká mouka (např. Pernerka) 300 g
  • špaldová hladká mouka (např. Pernerka) 200 g
  • sůl 2 lžičky
  • sušené droždí 9 g
  • cukr krystal 1 lžička
  • kmín (drcený kmín) 2 lžičky
  • voda 400 ml
  • slunečnicová semínka 6 lžic
  • sádlo na vymazání pekáčku 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Formu 10 x 30 cm vymažte sádlem. Do mísy hnětače nasypte přes prosívač mouky 300 g žitné celozrnné hladké mouky a 200 g špaldové hladké mouky, přidejte sůl, lžičku cukru, drcený kmín, slunečnicová semínka, sušené droždí a promíchejte.
  2. Přidejte vodu a nechte zpracovat těsto v hnětači na stupeň č. 1 cca jednu minutu. Poté zvyšte na stupeň č. 2 opět hněťte cca jednu minutu.
  3. Těsto dejte do vymazané formy, uhlaďte povrch, zakryjte a nechte nakynout asi 45 minut. Troubu předehřejte na 250 °C.
  4. Nakynutý chleba dejte do předehřáté trouby. Pod formu s chlebem dejte pekáček, do kterého nalijte 200 ml vlažné vody. Po dvaceti minutách pekáček s vodou z trouby vyndejte, teplotu snižte na 190 °C a nechte troubu odvětrat. Poté opět zavřete a pečte ještě dalších 20 minut. Chléb nechte vychladnout na mřížce.

PRIMA TIP: Chleba krájejte až po vychladnutí, aby zůstal krásně v celku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pernerka


Přečtěte si také

Recepty