Suroviny
- hladká špaldová mouka 280 g
- studené máslo 140 g
- studená voda 80 ml
- Sůl
Náplň
- Lučina 200 g
- tučný měkký tvaroh 100 g
- Niva 100 g
- Vejce 2 ks
- bio plnotučné mléko 250 ml
- listy medvědího česneku 100 g
- hrst čerstvého špenátu
- čerstvě mletý pepř, sůl
Článek
23 báječných receptů na quiche a slané koláče
Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Postup přípravy
- Nejprve připravte těsto. Do mísy od robotu dejte kousky másla, mouku, vodu a sůl. Robota nechte cca 5–10 minut zpracovávat těsto.
- Těsto nechte nejlépe 1 hodinu odležet v lednici. Troubu předehřejte na 200 °C. Po hodině těsto vyválejte do kruhu a vtlačte do koláčové formy, přebytky odřízněte.
- Těsto propíchejte vidličkou a položte na něj pečicí papír a na něj luštěniny, aby se těsto při pečení nenafouklo. Dejte péct na 20 minut do trouby.
- Mezitím připravte směs. Medvědí česnek pokrájejte na větší kousky, špenát také. Medvědí česnek i špenát přendejte do mísy, přidejte tvaroh, lučinu, mléko, sůl, pepř, vejce a nadrobte i nivu.
- Vše důkladně promíchejte. Poté, co je těsto předpečené, jej nechte chvíli vychladnout a poté na něj přendejte připravenou směs.
- Pečte na 180 °C cca 30 minut. Podávat můžete ihned po upečení teplé, ale koláč je skvělý i studený.