zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jablečné suflé v hrníčku
Autor: Jak jíme zdravě v zimě Jablečné suflé v hrníčku

Jablečné suflé v hrníčku

Hodnoceno: 3x
Honí vás mlsná? Pak se vám bude hodit recept na skvělé jablečné suflé připravené v hrníčku. Díky jablku bude krásně šťavnaté.
do 1 hodiny
1 porce

reklama

Postup

  1. Oloupané jablko nakrájejte na cca 1,5 cm velké kostky. Následně si rozehřejte pánev, přidejte do ní nakrájené jablko a 1 lžičku másla a opékejte 3–4 minuty na středním plameni, dokud jablko nezměkne. Poté vypněte ohřev, přimíchejte do pánve třtinový cukr a citronovou šťávu, výslednou směs přemístěte do větší misky a nechte vychladnout alespoň na pokojovou teplotu (potrvá to cca 15–20 minut). 
  2. Mezitím si dejte předehřívat troubu na 180 °C. Až jablečná směs dostatečně vychladne, připravte si vyšší nádobu na šlehání (případně dobře omytou větší misku), vezměte si vejce a oddělte žloutky od bílků – žloutky dávejte do jablečné směsi a bílky do vyšší nádoby (nebo omyté misky). Poté do misky s jablečnou směsí přidejte špaldovou mouku, mléko a kypřicí prášek a pomocí metličky či vařečky vypracujte ze směsi kompaktní hmotu. 
  3. Nyní do nádoby k bílkům přidejte špetku soli a ručním šlehačem z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně po 2 dávkách opatrně zapracujte do jablečného těsta (směs přitom míchejte jen lehce a pouze po nezbytně dlouhou dobu, aby se sníh stačil propojit s těstem – nemíchejte směs zbytečně dlouho). 
  4. Výslednou směs přemístěte do formy na suflé (nebo do teplu - vzdorného hrnku); zvolenou nádobu přitom naplňte zhruba 1 cm pod okraj. Poté nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 180–185 °C. 

PRIMA TIP: Pokud chcete, aby vám při šlehání bílků vzniklo více sněhu, přidejte do nádoby studenou vodu v poměru 1 lžíce vody : 1 díl bílku – bílek vodu dobře přijímá a během šlehání nebude voda ničemu překážet.

Jablečné suflé v hrníčku
Autor: Jak jíme zdravě v zimě Jablečné suflé v hrníčku

reklama

Jak jíme zdravě v zimě

Oblíbené průvodce zdravým jídlem doplňuje nejnovější zimní díl s téměř stovkou sezonních receptů. Ve třech kapitolách – Snídaně, Hlavní jídla a Kvašení a fermentace – najdete také celou řadu tipů a návodů směřujících k hlavnímu cíli, tedy rozumnému stravování. Vyvážený jídelníček s jejich pomocí sestavíte hravě, a navíc objevíte celou řadu nových postupů, chutí a zajímavých kombinací. A vešla se sem také česká tradiční jídla v moderní, odlehčené úpravě.

www.jimezdrave.cz

Související témata: suflé , jablka , jablečný koláč , Sladké