Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jablečné suflé v hrníčku

Moje hodnocení
3x

Honí vás mlsná? Pak se vám bude hodit recept na skvělé jablečné suflé připravené v hrníčku. Díky jablku bude krásně šťavnaté.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • jablko, oloupané a s vykrojeným jádřincem 100 g
  • máslo 1 lžička
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 2 lžičky
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • vejce (velikost M) 2 ks
  • celozrnná špaldová mouka hladká 40 g
  • mléko (polotučné mléko) 60 ml
  • kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • sůl
  • forma na suflé o průměru cca 8 cm (nebo tepluvzdorný hrnek o objemu 200 ml)

Postup přípravy

  1. Oloupané jablko nakrájejte na cca 1,5 cm velké kostky. Následně si rozehřejte pánev, přidejte do ní nakrájené jablko a 1 lžičku másla a opékejte 3–4 minuty na středním plameni, dokud jablko nezměkne. Poté vypněte ohřev, přimíchejte do pánve třtinový cukr a citronovou šťávu, výslednou směs přemístěte do větší misky a nechte vychladnout alespoň na pokojovou teplotu (potrvá to cca 15–20 minut).
  2. Mezitím si dejte předehřívat troubu na 180 °C. Až jablečná směs dostatečně vychladne, připravte si vyšší nádobu na šlehání (případně dobře omytou větší misku), vezměte si vejce a oddělte žloutky od bílků – žloutky dávejte do jablečné směsi a bílky do vyšší nádoby (nebo omyté misky). Poté do misky s jablečnou směsí přidejte špaldovou mouku, mléko a kypřicí prášek a pomocí metličky či vařečky vypracujte ze směsi kompaktní hmotu.
  3. Nyní do nádoby k bílkům přidejte špetku soli a ručním šlehačem z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně po 2 dávkách opatrně zapracujte do jablečného těsta (směs přitom míchejte jen lehce a pouze po nezbytně dlouhou dobu, aby se sníh stačil propojit s těstem – nemíchejte směs zbytečně dlouho).
  4. Výslednou směs přemístěte do formy na suflé (nebo do teplu - vzdorného hrnku); zvolenou nádobu přitom naplňte zhruba 1 cm pod okraj. Poté nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 180–185 °C.

PRIMA TIP: Pokud chcete, aby vám při šlehání bílků vzniklo více sněhu, přidejte do nádoby studenou vodu v poměru 1 lžíce vody : 1 díl bílku – bílek vodu dobře přijímá a během šlehání nebude voda ničemu překážet.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty