Suroviny
- jablka (oloupané a s vykrojeným jádřincem) 100 g
- máslo 1 lžička
- třtinový cukr 2 lžičky
- citronová šťáva 1 lžíce
- vejce (velikost M) 2 ks
- celozrnná špaldová mouka (hladká) 40 g
- mléko (polotučné ) 60 ml
- forma (forma na suflé o průměru cca 8 cm (nebo tepluvzdorný hrnek o objemu 200 ml))
- sůl
Postup přípravy
- Oloupané jablko nakrájejte na cca 1,5 cm velké kostky. Následně si rozehřejte pánev, přidejte do ní nakrájené jablko a 1 lžičku másla a opékejte 3–4 minuty na středním plameni, dokud jablko nezměkne. Poté vypněte ohřev, přimíchejte do pánve třtinový cukr a citronovou šťávu, výslednou směs přemístěte do větší misky a nechte vychladnout alespoň na pokojovou teplotu (potrvá to cca 15–20 minut).
- Mezitím si dejte předehřívat troubu na 180 °C. Až jablečná směs dostatečně vychladne, připravte si vyšší nádobu na šlehání (případně dobře omytou větší misku), vezměte si vejce a oddělte žloutky od bílků – žloutky dávejte do jablečné směsi a bílky do vyšší nádoby (nebo omyté misky). Poté do misky s jablečnou směsí přidejte špaldovou mouku, mléko a kypřicí prášek a pomocí metličky či vařečky vypracujte ze směsi kompaktní hmotu.
- Nyní do nádoby k bílkům přidejte špetku soli a ručním šlehačem z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně po 2 dávkách opatrně zapracujte do jablečného těsta (směs přitom míchejte jen lehce a pouze po nezbytně dlouhou dobu, aby se sníh stačil propojit s těstem – nemíchejte směs zbytečně dlouho).
- Výslednou směs přemístěte do formy na suflé (nebo do teplu - vzdorného hrnku); zvolenou nádobu přitom naplňte zhruba 1 cm pod okraj. Poté nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 180–185 °C.
PRIMA TIP: Pokud chcete, aby vám při šlehání bílků vzniklo více sněhu, přidejte do nádoby studenou vodu v poměru 1 lžíce vody : 1 díl bílku – bílek vodu dobře přijímá a během šlehání nebude voda ničemu překážet.