archiv Veselá veverka

Indické butter chicken neboli máslové kuře

Moje hodnocení
3x

Tohle jídlo nemá v názvu máslo jen tak! Spotřebujete ho totiž víc než celou kostku a navrch omáčku zjemníte smetanou. Není to žádná dietka, ale to je důvod, proč je tohle jídlo tak neuvěřitelně lahodné a oblíbené po celém světě. Chutná prostě fantasticky!

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • celé kuře 1 ks
  • máslo nebo ghí 100 g

Marináda

  • tvaroh 100 g
  • nasekaný česnek 1 lžíce
  • čerstvý zázvor nasekaný 1 lžíce
  • mleté chilli podle chuti
  • kurkuma 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • koření chicken masala 1 lžíce
  • šťáva z 1 limety
  • sůl

Omáčka

  • olej
  • červená cibule 2 ks
  • větší rajčata 5 ks
  • kešu oříšky 100 g
  • česnek nasekaný 1 lžíce
  • čerstvý zázvor nasekaný 1 lžíce
  • koření garam masala 1 lžíce
  • cukr 1 lžíce
  • ocet 1 lžíce
  • sůl
  • čerstvý koriandr 1 velká hrst
  • čerstvá máta 1 hrst
  • máslo 250 g
  • smetana 150 g

Postup přípravy

  1. Nejprve naložte kuře, nejlépe celé, nasekané na kousky i s kostmi, které dodají omáčce sílu. Kousky zhruba o velikosti 5 centimetrů osolte, přidejte rozdrcený česnek, nadrobno nakrájený zázvor, chilli prášek podle toho, jak máte rádi ostré jídlo, koření chicken masala, kurkumu, mletý koriandr, šťávu z limety a tvaroh. Důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň půl hodiny.
  2. Nejlépe do wok pánve vložte 100 g másla, přidejte kuře a smažte na vyšším stupni do zezlátnutí. Kuře z pánve vyndejte a nechte ho chvilku stranou odpočívat.
  3. Do pánve nalijte olej a přidejte najemno nakrájené cibule, orestujte a přisypte pokrájená rajčata zbavená „bubáků“. Chvíli restujte a poté přidejte posekané kešu oříšky. Pak přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, koření garam masala, chilli, větší špetku soli, cukr a ocet. Koření ještě chvíli restujte, ať se krásně rozvoní, a nakonec podlijte vodou. Na závěr přidejte pořádnou hrst čerstvého koriandru a menší hrstku čerstvé máty. Vypněte sporák a obsah pánve přesuňte do mixéru. Rozmixujte do hladké omáčky.
  4. Rozehřejte půl kostky másla v pánvi a přidejte omáčku. Jakmile se směs spojí, tak přidejte zbylou půlku kostky studeného másla a smetanu. Po rozpuštění másla přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a ještě asi 10 minut povařte (doba vaření závisí i na velikosti kostek masa). Podle chuti případě dosolte, doslaďte či dokyselte. Chuť musí být máslová a provoněná kořením.
  5. Podávejte dozdobené čerstvým koriandrem, chilli vločkami a pro zjemnění a pěknou kresbu přilijte do talíře ještě trošku smetany.
  6. Podávejte s rýží nebo chlebem naan.

Ingredience seženete ve velkých supermarketech, specializovaných prodejnách nebo online. Pro oříšky ale zamiřte do Veselé Veverky. Síť obchodů s oříšky a sušeným ovocem najdete nejenom v kamenných obchodech, ale i na internetu. Ve Veselé Veverce můžete pořídit také zbrusu novou kuchařku S Veverkou v kuchyni, v níž najdete originální recepty pro milovníky oříšků. V knize je navíc spousta zajímavých tipů a krásné fotky, které vám dodají inspiraci pro servírování hostům.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Veselá veverka


Přečtěte si také

Recepty