návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Indické butter chicken neboli máslové kuře

4–6 porce
do 1 hodiny
Indické butter chicken neboli máslové kuře
Indické butter chicken neboli máslové kuře Autor: archiv Veselá veverka
Tohle jídlo nemá v názvu máslo jen tak! Spotřebujete ho totiž víc než celou kostku a navrch omáčku zjemníte smetanou. Není to žádná dietka, ale to je důvod, proč je tohle jídlo tak neuvěřitelně lahodné a oblíbené po celém světě. Chutná prostě fantasticky!
Reklama

Suroviny (4–6 porce)

Omáčka:

Reklama

Postup

  1. Nejprve naložte kuře, nejlépe celé, nasekané na kousky i s kostmi, které dodají omáčce sílu. Kousky zhruba o velikosti 5 centimetrů osolte, přidejte rozdrcený česnek, nadrobno nakrájený zázvor, chilli prášek podle toho, jak máte rádi ostré jídlo, koření chicken masala, kurkumu, mletý koriandr, šťávu z limety a tvaroh. Důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň půl hodiny. 
  2. Nejlépe do wok pánve vložte 100 g másla, přidejte kuře a smažte na vyšším stupni do zezlátnutí. Kuře z pánve vyndejte a nechte ho chvilku stranou odpočívat. 
  3. Do pánve nalijte olej a přidejte najemno nakrájené cibule, orestujte a přisypte pokrájená rajčata zbavená „bubáků“. Chvíli restujte a poté přidejte posekané kešu oříšky.  Pak přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, koření garam masala, chilli, větší špetku soli, cukr a ocet. Koření ještě chvíli restujte, ať se krásně rozvoní, a nakonec podlijte vodou. Na závěr přidejte pořádnou hrst čerstvého koriandru a menší hrstku čerstvé máty. Vypněte sporák a obsah pánve přesuňte do mixéru. Rozmixujte do hladké omáčky. 
  4. Rozehřejte půl kostky másla v pánvi a přidejte omáčku. Jakmile se směs spojí, tak přidejte zbylou půlku kostky studeného másla a smetanu. Po rozpuštění másla přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a ještě asi 10 minut povařte (doba vaření závisí i na velikosti kostek masa). Podle chuti případě dosolte, doslaďte či dokyselte.  Chuť musí být máslová a provoněná kořením. 
  5. Podávejte dozdobené čerstvým koriandrem, chilli vločkami a pro zjemnění a pěknou kresbu přilijte do talíře ještě trošku smetany.
  6. Podávejte s rýží nebo chlebem naan.
Reklama

Ingredience seženete ve velkých supermarketech, specializovaných prodejnách nebo online. Pro oříšky ale zamiřte do Veselé Veverky. Síť obchodů s oříšky a sušeným ovocem najdete nejenom v kamenných obchodech, ale i na internetu. Ve Veselé Veverce můžete pořídit také zbrusu novou kuchařku S Veverkou v kuchyni, v níž najdete originální recepty pro milovníky oříšků. V knize je navíc spousta zajímavých tipů a krásné fotky, které vám dodají inspiraci pro servírování hostům. 

Indické butter chicken neboli máslové kuře
Indické butter chicken neboli máslové kuře
archiv Veselá veverka
Související témata: Hlavní jídla , Indická kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama