Suroviny
- celé kuře 1 ks
- máslo nebo ghí 100 g
Marináda
- tvaroh 100 g
- nasekaný česnek 1 lžíce
- čerstvý zázvor nasekaný 1 lžíce
- mleté chilli podle chuti
- kurkuma 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- koření chicken masala 1 lžíce
- šťáva z 1 limety
- sůl
Omáčka
- olej
- červená cibule 2 ks
- větší rajčata 5 ks
- kešu oříšky 100 g
- česnek nasekaný 1 lžíce
- čerstvý zázvor nasekaný 1 lžíce
- koření garam masala 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- sůl
- čerstvý koriandr 1 velká hrst
- čerstvá máta 1 hrst
- máslo 250 g
- smetana 150 g
Postup přípravy
- Nejprve naložte kuře, nejlépe celé, nasekané na kousky i s kostmi, které dodají omáčce sílu. Kousky zhruba o velikosti 5 centimetrů osolte, přidejte rozdrcený česnek, nadrobno nakrájený zázvor, chilli prášek podle toho, jak máte rádi ostré jídlo, koření chicken masala, kurkumu, mletý koriandr, šťávu z limety a tvaroh. Důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň půl hodiny.
- Nejlépe do wok pánve vložte 100 g másla, přidejte kuře a smažte na vyšším stupni do zezlátnutí. Kuře z pánve vyndejte a nechte ho chvilku stranou odpočívat.
- Do pánve nalijte olej a přidejte najemno nakrájené cibule, orestujte a přisypte pokrájená rajčata zbavená „bubáků“. Chvíli restujte a poté přidejte posekané kešu oříšky. Pak přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, koření garam masala, chilli, větší špetku soli, cukr a ocet. Koření ještě chvíli restujte, ať se krásně rozvoní, a nakonec podlijte vodou. Na závěr přidejte pořádnou hrst čerstvého koriandru a menší hrstku čerstvé máty. Vypněte sporák a obsah pánve přesuňte do mixéru. Rozmixujte do hladké omáčky.
- Rozehřejte půl kostky másla v pánvi a přidejte omáčku. Jakmile se směs spojí, tak přidejte zbylou půlku kostky studeného másla a smetanu. Po rozpuštění másla přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a ještě asi 10 minut povařte (doba vaření závisí i na velikosti kostek masa). Podle chuti případě dosolte, doslaďte či dokyselte. Chuť musí být máslová a provoněná kořením.
- Podávejte dozdobené čerstvým koriandrem, chilli vločkami a pro zjemnění a pěknou kresbu přilijte do talíře ještě trošku smetany.
- Podávejte s rýží nebo chlebem naan.
Ingredience seženete ve velkých supermarketech, specializovaných prodejnách nebo online. Pro oříšky ale zamiřte do Veselé Veverky. Síť obchodů s oříšky a sušeným ovocem najdete nejenom v kamenných obchodech, ale i na internetu. Ve Veselé Veverce můžete pořídit také zbrusu novou kuchařku S Veverkou v kuchyni, v níž najdete originální recepty pro milovníky oříšků. V knize je navíc spousta zajímavých tipů a krásné fotky, které vám dodají inspiraci pro servírování hostům.
Indické butter chicken neboli máslové kuře Zdroj: archiv Veselá veverka