Suroviny
- ovoce (čerstvé sezónní ) 3–4 hrnky
- celozrnná špaldová mouka (nebo polohrubá pšeničná) 2 hrnky
- třtinový cukr 1 hrnek
- mléko (kravské nebo rostlinné) 1 hrnek
- slunečnicový olej 1/2 hrnku + na vymazání formy
- vejce 1 ks
Drobenka
- celozrnná špaldová mouka (nebo hrubá pšeničná) 1 hrnek
- mleté mandle 1/2 hrnku
- máslo (studené ) 1/2 hrnku
- brandy 1 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
Článek
25+ neodolatelných receptů na koláče a dezerty s křupavou drobenkou
K létu patří voňavé ovocné koláče a určitě se shodneme, že ty nejlepší z nejlepších korunuje křupavá drobenka vonící máslem. Drobenka ale korunuje i klasické koláčky nebo...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C, program horkovzduch.
- Koláčovou formu vymažte olejem.
- Ovoce očistěte, a pokud je potřeba, tak větší kusy překrojte na menší.
- V míse smíchejte všechny suché ingredience.
- Do druhé mísy vlijte mléko, olej a vyklepněte celé vejce. Prošlehejte a vlijte do mísy k suché směsi. Vše důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto vlijte do formy a poklaďte ovocem.
- Ze všech potřebných ingrediencí vypracujte drobenku a posypte jí těsto s ovocem.
- Koláč pečte v rozpálené troubě 40–45 minut do zezlátnutí drobenky.