Suroviny
- zeleninový vývar 500 ml
- šalotka 2 ks
- pórek (bílá část z 1 pórku)
- mražený hrášek 500 g
- mléko 100 ml
- smetana ke šlehání (33 %) 250 ml
- máslo 2 lžíce
- slanina 6 plátků
- muškátový oříšek (nastrouhaný) 1 špetka
- zakysaná smetana (k podávání)
- pažitka (čerstvá,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.
- Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 8 minut. Mezitím si vedle na pánvi opečte plátky slaniny dokřupava.
- Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte
- v hladký krém.
- Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.
- Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky, nasekanou pažitkou a lžící zakysané smetany.
PRIMA TIP: Smetanu jsme zvolili od Moravia Lacto, ale neprohloupíte ani s tou od Bohemilk. Obě totiž mají značku kvality Klasa.
Zorientovat se v nepřeberném množství výrobků vám pomohou značky kvality. Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz.