Akademiekvality.cz

Hráškový krém se slaninou

Moje hodnocení
4x

Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • zeleninový vývar 500 ml
  • šalotka 2 ks
  • bílá část z 1 pórku
  • mražený hrášek 500 g
  • mléko 100 ml
  • smetana ke šlehání 33 % 250 ml
  • máslo 2 lžíce
  • slanina 6 plátků
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • muškátový oříšek, nastrouhaný 1 špetka
  • zakysaná smetana k podávání
  • čerstvá pažitka k podávání

Postup přípravy

  1. V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.
  2. Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  3. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 8 minut. Mezitím si vedle na pánvi opečte plátky slaniny dokřupava.
  4. Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte
  5. v hladký krém.
  6. Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.
  7. Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky, nasekanou pažitkou a lžící zakysané smetany.

PRIMA TIP: Smetanu jsme zvolili od Moravia Lacto, ale neprohloupíte ani s tou od Bohemilk. Obě totiž mají značku kvality Klasa.

Zorientovat se v nepřeberném množství výrobků vám pomohou značky kvality. Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty