Suroviny
- hrášek (uvařený,může být i mražený) 300 g
- zeleninový vývar 1 litr
- máslo 25 g
- hladká mouka 1 lžíce
- řecký jogurt 120 ml
- krutony
- kopr (čerstvý, jemně nakrájený)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Hrášek rozmixujte s naběračkou vývaru dohladka.
- Máslo rozehřejte v pánvi, zaprašte moukou a minutu smažte. Zalijte 250 ml vývaru a za stálého míchání vařte na středním stupni 5 minut. Ochuťte solí a pepřem.
- Vmíchejte rozmixovaný hrášek a zbylý vývar a ještě asi 5 minut prohřívejte.
- Polévku protřete sítem do čistého hrnce, vmíchejte k ní jogurt a podávejte ji v pokojové teplotě nebo vychlazenou, s krutony a posypanou koprem.