Těsto
- hladká mouka 500 g + na pomoučení
- čerstvé droždí 25 g
- mléko 250 ml
- cukr krupice 50 g
- máslo 50 g
- vejce 2 ks
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- švestková povidla 1 sklenička
Omáčka
- kvalitní vanilkový pudink
- mléko a cukr podle potřeby
Dokončení
- mletý mák
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít.
- Máslo pozvolna rozehřejte a pak v míse promíchejte moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité.
- Pracovní plochu nebo plech poprašte moukou, klaďte na ni a naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.
- Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličku, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, během vaření totiž hodně nabydou.
- Podle návodu na obalu uvařte řidší pudink a je-li třeba, oslaďte ho. Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.
Germknödel - rakouský kynutý knedlík s povidly Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD