Germknödel - rakouský kynutý knedlík s povidly

Moje hodnocení
5x

Pokrm z dob rakousko-uherské monarchie je u našich sousedů dodnes považován za klenot. Velký kulatý kynutý knedlík („germ“ je v rakouské němčině droždí) se plní povidly, posypává cukrem s mákem a aby toho nebylo málo, ještě zalévá vanilkovým krémem. Jako by tu spojily síly povidlové buchty a buchtičky se šodó….

10 porcí
60 minut
rakouská

Těsto

  • hladká mouka 500 g + na pomoučení
  • čerstvé droždí 25 g
  • mléko 250 ml
  • cukr krupice 50 g
  • máslo 50 g
  • vejce 2 ks
  • sůl 1/2 lžičky

Náplň

  • švestková povidla 1 sklenička

Omáčka

  • kvalitní vanilkový pudink
  • mléko a cukr podle potřeby

Dokončení

  • mletý mák
  • moučkový cukr

Postup přípravy

  1. Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít.
  2. Máslo pozvolna rozehřejte a pak v míse promíchejte moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité.
  4. Pracovní plochu nebo plech poprašte moukou, klaďte na ni a naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.
  5. Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličku, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, během vaření totiž hodně nabydou.
  6. Podle návodu na obalu uvařte řidší pudink a je-li třeba, oslaďte ho. Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty