Germknödel - rakouský kynutý knedlík s povidly
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Germknödel - rakouský kynutý knedlík s povidly
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Pokrm z dob rakousko-uherské monarchie je u našich sousedů dodnes považován za klenot. Velký kulatý kynutý knedlík („germ“ je v rakouské němčině droždí) se plní povidly, posypává cukrem s mákem a aby toho nebylo málo, ještě zalévá vanilkovým krémem. Jako by tu spojily síly povidlové buchty a buchtičky se šodó….
10 porcí
60 minut
rakouská
Postup přípravy
-
Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít.
-
Máslo pozvolna rozehřejte a pak v míse promíchejte moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto.
-
Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité.
-
Pracovní plochu nebo plech poprašte moukou, klaďte na ni a naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.
-
Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličku, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, během vaření totiž hodně nabydou.
-
Podle návodu na obalu uvařte řidší pudink a je-li třeba, oslaďte ho. Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.
Germknödel - rakouský kynutý knedlík s povidly
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Germknödel - rakouský kynutý knedlík s povidly
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD