Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Focaccia s opečeným česnekem a rajčátky

2 placky porce
do 1 hodiny
Focaccia s opečeným česnekem a rajčátky
Spouštím video za 5s.
Italská chlebová placka z kynutého těsta je skvělou přílohou ke grilovaným masům, ale hodí se i jako výborný podklad k různým pomazánkám a dipům. A vlastně chutná báječně i sama o sobě! Zvlášť když ji dochutíte výraznými ingrediencemi, jako je restovaný česnek, rajčata, olivy nebo bylinky.
Reklama

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Reklama

Postup

  1. Oloupané stroužky česneku osmažte při střední teplotě v oleji, aby chytly zlatavou barvu. Dávejte ale pozor, ať se nezbarví příliš do hněda, pak by byly hořké. Stroužky osušte na papírové utěrce a nasekejte.
  2. Droždí a trochu soli smíchejte s vlažnou vodou, dokud se úplně nerozpustí. Poté jej vlijte do misky a po částech přisypávejte mouku. Přisypte vždy jen trochu a pořádně směs promíchejte, takto opakujte, dokud nevmícháte všechnu mouku – těsto by mělo být krásně spojené. Přidejte také nasekaný česnek.
  3. Vypracované a elastické těsto dejte vykynout na teplé místo, až minimálně zdvojnásobí svůj objem. Pak jej přendejte na pomoučený vál, prohněťte a postupně vyválejte placky. Ty položte na pečicí papír. Rozehřejte troubu na maximum. Těsto posypte solí a pokapejte olejem. Když budete chtít, přidejte i jiné přísady, v našem případě třeba snítky rozmarýnu a cherry rajčata. Poté vše prsty pěkně zamačkejte do těsta, tak proniknou chutě i dovnitř. Nechte těsto ještě jednou zdvojnásobit objem.
  4. Až bude těsto připravené, vložte ho do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 15 minut, dokud nebude hezky zbarvené. Pak jej vyndejte a pokapejte ještě trochou oleje.
Reklama

Česnekové máslo s bylinkami a olivami

Ochucené máslo je skvělé jen tak třeba k focaccie nebo na topinky, ale hodí se i na steak nebo na brambory. Ze zeleniny vařené na páře vytvoří neodolatelnou lahůdku. Plátky másla můžete nastrkat před pečením pod kůži kuřete. A pokud připravíte větší množství, lze ho jednoduše uchovat v mrazáku.

Focaccia s opečeným česnekem a rajčátky 2 Foto:

PŘÍPRAVA: DO 10 MINUT

• 250 g změklého másla

• 2 stroužky česneku

• 1 hrst černých oliv bez pecky

• kůra z 1 citronu

• šťáva z ½ půlky citronu

• nasekaná pažitka

• nasekaná petrželka

• lístky tymiánu

• sůl

Olivy a bylinky nasekejte, česnek utřete, nastrouhejte kůru z citronu. Vše důkladně promíchejte se změklým máslem. Přidejte citronovou šťávu, dochuťte solí a znovu promíchejte. Vytvarujte a nechte ztuhnout v lednici.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama