Suroviny
- červená řepa 250 g
- olej
- balzamikový ocet 2 lžíce
- mléko 150 ml
- dýně (pečená ) 100 g
- vývar (dle výběru) 150 ml
- polenta (instantní ) 100 g
- strouhaný parmazán 30 g
- máslo 20 g
- sůl
TIP: Dýni na polentu můžete upéct rovnou na jednom plechu s řepou, stačí ji jen pokapat olejem a péct doměkka.
Postup přípravy
- Očištěnou řepu nakrájejte na plátky a potom kostičky o hraně asi 1,5 cm.
- Řepu potom promíchejte s trochou oleje a balzamikovým octem a pečte na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut doměkka.
- Potom ji lehce osolte a dejte stranou.
- Na polentovou kaši nalijte do hrnce mléko a přidejte pečenou dýni, vše v hrnci rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru.
- Ke směsi dýně a mléka přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Postupně do tekutiny vmíchávejte polentu a dle instrukcí na obalu nechte polentu povařit.
- Nakonec kaši stáhněte z plotny a zamíchejte do ní najemno strouhaný parmazán a máslo.
- Hotovou polentu potom jen dosolte a na talíři posypte pečenou řepou, pepřem, trochou parmazánu a zakápněte olivovým olejem.