Suroviny
Postup přípravy
- Umyjte, osušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu, zeleninové odřezky a byliny. Zvažte je a rozložte do středně velké pánve.
- Navažte sůl, která by ve směsi měla tvořit 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte ji do pánve k rozmixované zelenině a sušte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.
- Až se tekutina vypaří, rozložte směs na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte ji v předehřáté troubě na 150 °C zhruba 1¼ hodiny, až směs bude úplně suchá a lehce křupavá. Čas od času promíchejte.
- Směs nechte zcela vychladnout a rozmixujte ji na prášek. Přesypte ho do vzduchotěsné nádoby a skladujte bez přístupu světla a vlhkosti, vydrží zhruba tři měsíce.
Domácí zeleninový bujón Zdroj: Zachraň jídlo v kuchyni