Domácí zeleninový bujón

Moje hodnocení
5x

Při vaření se rychle nashromáždí spousta odřezků a slupek. Pokud nemáte v úmyslu přidat je k ostatní zelenině do vývaru, domácí bujón je skvělou možností, jak podpořit chuť jídla a zároveň omezit plýtvání. Dochutíte jím polévky, rizoto, omáčky a zeleninové směsi. Navíc víte, že váš výrobek je zcela přírodní, bez přidaných látek zvýrazňujících chuť a vůni. Zpracovat můžete téměř kteroukoliv zeleninu a bylinky a kombinovat je dle libosti.

1 porce
120 minut

Suroviny

  • mrkev 60 g
  • řapíkatý celer 25 g
  • cibule 15 g
  • hladkolistá petržel včetně stonků 1 hrst
  • tymián (čerstvý tymián) 2 snítky
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 2 snítky
  • sůl 20 g
  • česnek, rajčata, hrášek, paprika, pórek, bazalka, šalvěj, oregano podle chuti

Postup přípravy

  1. Umyjte, osušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu, zeleninové odřezky a byliny. Zvažte je a rozložte do středně velké pánve.
  2. Navažte sůl, která by ve směsi měla tvořit 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte ji do pánve k rozmixované zelenině a sušte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.
  3. Až se tekutina vypaří, rozložte směs na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte ji v předehřáté troubě na 150 °C zhruba 1¼ hodiny, až směs bude úplně suchá a lehce křupavá. Čas od času promíchejte.
  5. Směs nechte zcela vychladnout a rozmixujte ji na prášek. Přesypte ho do vzduchotěsné nádoby a skladujte bez přístupu světla a vlhkosti, vydrží zhruba tři měsíce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty