zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí zeleninový bujón
Autor: Zachraň jídlo v kuchyni Domácí zeleninový bujón

Domácí zeleninový bujón

Hodnoceno: 3x
Při vaření se rychle nashromáždí spousta odřezků a slupek. Pokud nemáte v úmyslu přidat je k ostatní zelenině do vývaru, domácí bujón je skvělou možností, jak podpořit chuť jídla a zároveň omezit plýtvání. Dochutíte jím polévky, rizoto, omáčky a zeleninové směsi. Navíc víte, že váš výrobek je zcela přírodní, bez přidaných látek zvýrazňujících chuť a vůni. Zpracovat můžete téměř kteroukoliv zeleninu a bylinky a kombinovat je dle libosti.
nad 2 hodiny
1 sklenička porce

reklama

Postup

  1. Umyjte, osušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu, zeleninové odřezky a byliny. Zvažte je a rozložte do středně velké pánve. 
  2. Navažte sůl, která by ve směsi měla tvořit 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte ji do pánve k rozmixované zelenině a sušte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě. 
  3. Až se tekutina vypaří, rozložte směs na plech vyložený pečicím papírem. 
  4. Pečte ji v předehřáté troubě na 150 °C zhruba 1¼ hodiny, až směs bude úplně suchá a lehce křupavá. Čas od času promíchejte. 
  5. Směs nechte zcela vychladnout a rozmixujte ji na prášek. Přesypte ho do vzduchotěsné nádoby a skladujte bez přístupu světla a vlhkosti, vydrží zhruba tři měsíce. 
Domácí zeleninový bujón
Autor: Zachraň jídlo v kuchyni Domácí zeleninový bujón

reklama

Zachraň jídlo v kuchyni

Originální kuchařka, která změní váš pohled na jídlo a vaření. Ukáže vám, jak i z mála běžných surovin vykouzlíte fantastický pokrm, jak využít zeleninovou nať, slupky z melounu, zeleninové odřezky, kosti i lák z okurek. Naučí vás vařit jako profesionál, protože šéfkuchař ví, že jídlo jsou peníze a každý kousek může zazářit, pokud dostane optimální péči. Kniha je nabytá informacemi o plýtvání potravinami i praktickými tipy, jak to můžete omezit. Kapitoly jsou přehledně rozděleny podle druhů surovin, takže hned zjistíte, jak využít starší chléb, zbylé brambory od oběda nebo mrkvovou nať.

Sto receptů na předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty, svačiny i party pohoštění funguje jako nepřeberná inspirace, protože najednou zjistíte, že pochutnat si můžete téměř na všem. 

www.zachranjidlo.cz

Související témata: bujon , neplýtvání , zero waste , Zachraň jídlo , Přílohy