Domácí zeleninový bujón
Zdroj: Zachraň jídlo v kuchyni
Domácí zeleninový bujón
Zdroj:
Zachraň jídlo v kuchyni
Při vaření se rychle nashromáždí spousta odřezků a slupek. Pokud nemáte v úmyslu přidat je k ostatní zelenině do vývaru, domácí bujón je skvělou možností, jak podpořit chuť jídla a zároveň omezit plýtvání. Dochutíte jím polévky, rizoto, omáčky a zeleninové směsi. Navíc víte, že váš výrobek je zcela přírodní, bez přidaných látek zvýrazňujících chuť a vůni. Zpracovat můžete téměř kteroukoliv zeleninu a bylinky a kombinovat je dle libosti.
Postup přípravy
-
Umyjte, osušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu, zeleninové odřezky a byliny. Zvažte je a rozložte do středně velké pánve.
-
Navažte sůl, která by ve směsi měla tvořit 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte ji do pánve k rozmixované zelenině a sušte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.
-
Až se tekutina vypaří, rozložte směs na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečte ji v předehřáté troubě na 150 °C zhruba 1¼ hodiny, až směs bude úplně suchá a lehce křupavá. Čas od času promíchejte.
-
Směs nechte zcela vychladnout a rozmixujte ji na prášek. Přesypte ho do vzduchotěsné nádoby a skladujte bez přístupu světla a vlhkosti, vydrží zhruba tři měsíce.
Domácí zeleninový bujón
Zdroj: Zachraň jídlo v kuchyni
Domácí zeleninový bujón
Zdroj:
Zachraň jídlo v kuchyni