Suroviny
- plnotučné mléko (nesmí být trvanlivé) 3 litry
Postup přípravy
- Plnotučné mléko (nebo jeho směs se sladkou smetanou – čím tučnější bude, tím tučnější bude i tvaroh) nechte při pokojové teplotě nejméně do druhého dne zkysnout. Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když bude lehce nakyslé.
- Pak mléko (nebo směs se smetanou) pomalu zahřívejte na teplotu asi 50 °C. Na hodně měkký tvaroh stačí asi 40 °C; čím je teplota vyšší, tím je výsledný tvaroh sušší a tvrdší.
- Pak mléko nechte zakryté pomalu vychladnout (nejlepší je vypnout elektrickou plotýnku a nechat tam mléko stát).
- Pokud chcete získat tvrdý tvaroh na strouhání, tak sraženou tekutinu sceďte ještě za horka a vzniklou hmotu pevně zabalenou v čistém plátýnku zatižte (třeba dobře omytým kamenem nebo dlaždičkou).
- Na měkký tvaroh (využijete ho na pomazánky, do těsta nebo na sladké náplně koláčů či buchet) po vychladnutí slijte syrovátku (tu nevylévejte – obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, velmi prospěšné pro lidský organismus, v létě navíc příjemně osvěží) a tvaroh nechte buď jen okapat na sítu, nebo ho přes plátno ještě vymačkejte.
Domácí tvaroh: Jednoduchý recept na měkký i tvrdý tvaroh 2 Zdroj: iStock
Tvaroh použijte třeba do oblíbeného strouhaného koláče, zvládnete ho snadno podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE