Domácí tvaroh: Jednoduchý recept na měkký i tvrdý tvaroh

Moje hodnocení
8x

Tento návod na domácí tvaroh oceníte, pokud máte přísun čerstvého mléka, protože z trvanlivého to nejde. A troufáme si odhadnout, že je to recept pro všechny naše krajánky, kteří žijí v zahraničí. Tam totiž náš tvaroh v podstatě neznají, zvlášť ten tvrdý. A protože startuje sezona ovocných knedlíků, bude se určitě hodit.

1 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • plnotučné mléko (nesmí být trvanlivé) 3 litry

Postup přípravy

  1. Plnotučné mléko (nebo jeho směs se sladkou smetanou – čím tučnější bude, tím tučnější bude i tvaroh) nechte při pokojové teplotě nejméně do druhého dne zkysnout. Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když bude lehce nakyslé.
  2. Pak mléko (nebo směs se smetanou) pomalu zahřívejte na teplotu asi 50 °C. Na hodně měkký tvaroh stačí asi 40 °C; čím je teplota vyšší, tím je výsledný tvaroh sušší a tvrdší.
  3. Pak mléko nechte zakryté pomalu vychladnout (nejlepší je vypnout elektrickou plotýnku a nechat tam mléko stát).
  4. Pokud chcete získat tvrdý tvaroh na strouhání, tak sraženou tekutinu sceďte ještě za horka a vzniklou hmotu pevně zabalenou v čistém plátýnku zatižte (třeba dobře omytým kamenem nebo dlaždičkou).
  5. Na měkký tvaroh (využijete ho na pomazánky, do těsta nebo na sladké náplně koláčů či buchet) po vychladnutí slijte syrovátku (tu nevylévejte – obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, velmi prospěšné pro lidský organismus, v létě navíc příjemně osvěží) a tvaroh nechte buď jen okapat na sítu, nebo ho přes plátno ještě vymačkejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty