Markéta Lorenc Trpišovská

Domácí mrkvové houstičky nejen pro děti

Moje hodnocení
6x

Čerstvá houstička potěší snad všechny věkové skupiny, ale ti nejmenší mohou mít problémy s trávením kynutého těsta. Zjemněte ho mrkví, krásně ho obarví dooranžova a zvláční. Houstičky nebudou suché druhý den ani po delším žmoulání. Trávení podporuje také kefír – jako všechny kvašené mléčné výrobky. Pokud ho nemáte, můžete ho nahradit přírodním bílým jogurtem a zředit podle potřeby vodou nebo syrovátkou. Pokud houstičky neozdobíte jako myšky, chutnají skvěle naslano se sýrem a šunkou, nasladko s medem či marmeládou i samotné s máslem.

9 porcí
120 minut

Suroviny

  • voda (vlažná voda) 50 ml
  • droždí (čerstvé droždí) 18 g
  • cukr krupice 1 lžička
  • hladká mouka 500 g
  • menší mrkev 1 ks (50 g)
  • sůl 1 lžička (7 g)
  • vejce 2 ks
  • kefír 200 ml
  • měkký tvaroh na ozdobení 3 lžíce
  • borůvky na ozdobení 22 ks
  • hladká mouka na pomoučení
  • olivový olej na vymazání
  • máslo na vymazání

Postup přípravy

  1. Ve vlažné vodě rozmíchejte rozdrobené droždí, cukr a 2 lžíce mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Zbylou mouku prosejte do mísy, osolte, promíchejte, vytvořte uprostřed důlek a vlijte do něj vzešlý kvásek. Přidejte 1 prošlehané vejce, kefír a strouhanou mrkev a promíchejte, až se suroviny spojí. Vyklopte směs na mírně pomoučenou pracovní plochu a uhněťte hladké ne příliš lepivé těsto. Mrkev může být hodně šťavnatá a svádět k přidání mouky, ale housky by pak byly tuhé, proto těsto víc prohněťte. Použít můžete i kuchyňský robot s nástavcem hnětací hák.
  3. Těsto dejte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte ho pod čistou utěrkou kynout 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Menší pekáč nebo hluboký plech vymažte máslem. Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejně velkých kousků. Devět vytvarujte jako bochánky a vyskládejte je do připraveného pekáče. Mírně je zmáčkněte dlaní. Ze zbylého kusu těsta vyválejte váleček a rozkrojte ho na 27 stejných kousků. Vyválejte z nich kuličky. Zbylé vejce prošlehejte a potřete jím bochánky. Zlehka na ně přilepte kuličky jako ouška a čumáček. Houstičky nechte ještě 30 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté housky pečte 20 minut dozlatova. Vytáhněte je a nechte zchladnout.
  6. Vychladlé housky ozdobte tvarohem a borůvkami – jako oči a čumáček. Dobře to jde cukrářským sáčkem, ale pak potřebujete víc tvarohu, který nespotřebujete celý.

PRIMA TIP: Housky při kynutí zvětšují svůj objem, a tak se může stát, že uši popadají. Přilepte je proto dobře prošlehaným vejcem, a pokud se to stane, znovu je zespodu potřete vejcem a přilepte. Pomáhá také špejle zapíchnutá do bochánku, před pečením ji však vytáhněte, aby v těstě nenechala dírku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Markéta Lorenc Trpišovská

Neplecha na plechu Markéta Lorenc Trpišovská

První tři roky života jsou pro vývoj dítěte nejdůležitější, z okolí nasává podněty jako houba. Ty dobré i ty špatné, učí se poznávat, co mu chutná i co se nejí. Proto je tak podstatné dbát na vyváženou výživu, tak aby dítě dobře prospívalo a zároveň si rozšiřovalo chuťové obzory. Markéta z blogu Neplecha na plechu si to začala uvědomovat při přechodu svého syna Štěpána z kojení na pevnou stravu a naplno se ponořila do sestavování dětského jídelníčku. V nové knize nabízí 57 receptů na snídaně pro děti všech věkových kategorií a přes 100 dalších nápadů, jak jídlo zábavně servírovat a nazdobit, aby chutnalo i zarputilým odpůrcům jídla. Součástí je i text nutriční terapeutky, jak by se mělo dítě ideálně stravovat a jak jídlo působí na naše tělo. Všechny recepty zároveň zkontrolovala, takže se na ně můžete naprosto spolehnout. Vodítko, kdy je vašemu mrňousovi nabídnout, poskytuje věkové doporučení.

www.neplechanaplechu.cz


Přečtěte si také

Recepty