Suroviny
- voda (vlažná ) 50 ml
- droždí (čerstvé ) 18 g
- cukr krupice 1 lžička
- hladká mouka 500 g
- mrkev (menší ) 1 ks (50 g)
- vejce 2 ks
- kefír 200 ml
- měkký tvaroh (na ozdobení) 3 lžíce
- borůvky (na ozdobení) 22 ks
- hladká mouka (na pomoučení)
- olivový olej (na vymazání)
- máslo (na vymazání)
- sůl 1 lžička (7 g)
Postup přípravy
- Ve vlažné vodě rozmíchejte rozdrobené droždí, cukr a 2 lžíce mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
- Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Zbylou mouku prosejte do mísy, osolte, promíchejte, vytvořte uprostřed důlek a vlijte do něj vzešlý kvásek. Přidejte 1 prošlehané vejce, kefír a strouhanou mrkev a promíchejte, až se suroviny spojí. Vyklopte směs na mírně pomoučenou pracovní plochu a uhněťte hladké ne příliš lepivé těsto. Mrkev může být hodně šťavnatá a svádět k přidání mouky, ale housky by pak byly tuhé, proto těsto víc prohněťte. Použít můžete i kuchyňský robot s nástavcem hnětací hák.
- Těsto dejte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte ho pod čistou utěrkou kynout 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Menší pekáč nebo hluboký plech vymažte máslem. Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejně velkých kousků. Devět vytvarujte jako bochánky a vyskládejte je do připraveného pekáče. Mírně je zmáčkněte dlaní. Ze zbylého kusu těsta vyválejte váleček a rozkrojte ho na 27 stejných kousků. Vyválejte z nich kuličky. Zbylé vejce prošlehejte a potřete jím bochánky. Zlehka na ně přilepte kuličky jako ouška a čumáček. Houstičky nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté housky pečte 20 minut dozlatova. Vytáhněte je a nechte zchladnout.
- Vychladlé housky ozdobte tvarohem a borůvkami – jako oči a čumáček. Dobře to jde cukrářským sáčkem, ale pak potřebujete víc tvarohu, který nespotřebujete celý.
PRIMA TIP: Housky při kynutí zvětšují svůj objem, a tak se může stát, že uši popadají. Přilepte je proto dobře prošlehaným vejcem, a pokud se to stane, znovu je zespodu potřete vejcem a přilepte. Pomáhá také špejle zapíchnutá do bochánku, před pečením ji však vytáhněte, aby v těstě nenechala dírku.