Čokoládové cupcakes s malinami a krémem z mascarpone

Moje hodnocení
2x

Sladkosti a moučníky v mini verzích jsou na oslavy a pikniky naprosto ideální. Pokud hledáte novou inspiraci, zkuste tyto krásně vláčné čokoládové cupcakes, které skvěle doplňují voňavé maliny.

14 porcí
120 minut

Suroviny

Malinový rozvar

  • mražené maliny 300 g
  • cukr krupice, krystal nebo třtinový 50 g + 20 g
  • agar nebo jemně mletá želatina 1–2 lžičky

Krém

Dokončení

  • čerstvé nebo mrazen sušené maliny
  • kvalitní hořká čokoláda

Postup přípravy

  1. Postup: Vejce, zakysanou smetanu a mléko vytáhněte s předstihem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Na vodní lázni společně rozpusťte čokoládu a máslo. Stáhněte stranou a nechte chvíli vychladnout.
  3. K čokoládě s máslem poté vmíchejte zakysanou smetanu a dále zapracujte i mléko – doporučuji pracovat s metličkou.
  4. V čisté větší nádobě šlehejte celá vejce, jakmile začnou pěnit a nabývat, postupně přisypávejte a zašlehejte cukr – výsledkem by měla být hustější lesklá pěna.
  5. K vaječné pěně dále zlehka a opatrně zapracujte čokoládovou směs – vzniknout by měla konzistence podobná čokoládové pěně.
  6. Nakonec do mísy prosejte mouku, kakao, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a opět opatrně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pracujte však zlehka, aby vejce co nejméně spadla.
  7. Těstem rovnoměrně naplňte formy na muffiny/cupcaky vyložené papírovými košíčky. Plňte zhruba do 2/3. Těsto vyjde na 14 cupcakes. Nejlépe se těsto dávkuje zmrzlinovou naběračku, cukrářským sáčkem anebo pomocí dvou lžic.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 20 – 25 minut, dokud není těsto upečené – ověřit si to můžete testem s vpichem špejlí.
  9. Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě a poté přesuňte na mřížku, kde nechte základy na cupcakes zcela vychladnout.
  10. Postup na náplň: Do středu každého cupcaku vydlabejte díru o průměru asi 1–1, 5 cm – s hloubkou do poloviny, max. 2/3 korpusu. (Pomoct vám může např. „nástroj“ na vyřezávání jadřinců z jablek, ale lze kolečko vyříznout nožem nebo vydlabat malinkou lžičkou.)
  11. Na vodní lázni rozpusťte společně čokoládu, smetanu a máslo.
  12. Pokud zvolíte čerstvé maliny, větší kusy rozkrojte napůl a kousek maliny vždy vložte do středu vydlaných cupcaků. Pokud sáhnete po mrazem sušených malinách, rovnou je rozdrolte do rozpuštěné čokolády a promíchejte.
  13. Otvor v každém korpusu zaplňte připravenou směsí čokolády a nechte zatuhnout.
  14. Postup na malinový rozvar do krému: Maliny vložte do středního hrnce a pomalu nechte rozpustit při nižší až střední teplotě – nepřidávejte vodu, jelikož ovoce ji samo o sobě pustí poměrně velké množství.
  15. Poté k malinám přidejte 50 g cukru a nechte při vyšší teplotě krátce svařit.
  16. Maliny dále rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko – kousky zrníček v krému nejsou žádoucí.
  17. Propasírovaný malinový rozvar vraťte zpět do hrnce, přidejte 20 g cukru a 1 – 2 lžičky agaru či želatiny (řiďte se hustostí vaší směsi, která se může lišit – nesmí být příliš tekutá, jelikož by krém tekl, ale ani nechceme vytvořit želé) a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Pozor, směs nesmí vařit.
  18. Nechte za občasného promíchání zcela vychladnout.
  19. Postup na krém: Mascaspone krátce prošlehejte.
  20. Smetanu vyšlehejte zvlášť do podoby tuhé šlehačky a zašlehejte ji k mascarpone. Pokud zvolíte 40% smetanu, můžete ji postupně zašlehávat i přímo do mascarpone.
  21. Dále zapracujte malinový rozvar či marmeládu a dochuťte cukrem dle potřeby, citrónovou šťávou a vanilkou.
  22. Dokončení: Korpusy na cupcakes naplněné čokoládou s malinami zdobte malinovým krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.
  23. Dozdobit můžete čerstvými nebo mrazem sušenými malinami a rozpuštěnou čokoládou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty