Suroviny
- hořká čokoláda (kvalitní ) 100 g
- máslo 100 g
- zakysaná smetana 125 g
- plnotučné mléko 90 g
- vejce 3 ks
- cukr krupice (krystal nebo třtinový) 100 g
- hladká mouka (pšeničná ) 140 g
- kakao (kakaový prášek) 20 g
- prášek do pečiva 10 g
- sůl špetka
- čokoláda (kvalitní hořká nebo mléčná čokoláda) 100 g
- smetana ke šlehání 30 g
- máslo 20 g
- maliny (čerstvé ) 7 ks (nebo menší hrst mrazem sušených)
Malinový rozvar
- maliny (mražené) 300 g
- cukr krupice ( krystal nebo třtinový) 50 g + 20 g
- agar (nebo jemně mletá želatina) 1–2 lžičky
Krém
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání (33–40% ) 150 ml
- malinová omáčka (malinový rozvar) 170 g
- moučkový cukr 10–30 g
- citronová šťáva pár kapek
- vanilka (mletá nebo vanilkový extrakt) 1/2 lžičky
Dokončení
- maliny (čerstvé nebo mrazen sušené )
- hořká čokoláda (kvalitní )
Postup přípravy
- Postup: Vejce, zakysanou smetanu a mléko vytáhněte s předstihem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Na vodní lázni společně rozpusťte čokoládu a máslo. Stáhněte stranou a nechte chvíli vychladnout.
- K čokoládě s máslem poté vmíchejte zakysanou smetanu a dále zapracujte i mléko – doporučuji pracovat s metličkou.
- V čisté větší nádobě šlehejte celá vejce, jakmile začnou pěnit a nabývat, postupně přisypávejte a zašlehejte cukr – výsledkem by měla být hustější lesklá pěna.
- K vaječné pěně dále zlehka a opatrně zapracujte čokoládovou směs – vzniknout by měla konzistence podobná čokoládové pěně.
- Nakonec do mísy prosejte mouku, kakao, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a opět opatrně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pracujte však zlehka, aby vejce co nejméně spadla.
- Těstem rovnoměrně naplňte formy na muffiny/cupcaky vyložené papírovými košíčky. Plňte zhruba do 2/3. Těsto vyjde na 14 cupcakes. Nejlépe se těsto dávkuje zmrzlinovou naběračku, cukrářským sáčkem anebo pomocí dvou lžic.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 20 – 25 minut, dokud není těsto upečené – ověřit si to můžete testem s vpichem špejlí.
- Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě a poté přesuňte na mřížku, kde nechte základy na cupcakes zcela vychladnout.
- Postup na náplň: Do středu každého cupcaku vydlabejte díru o průměru asi 1–1, 5 cm – s hloubkou do poloviny, max. 2/3 korpusu. (Pomoct vám může např. „nástroj“ na vyřezávání jadřinců z jablek, ale lze kolečko vyříznout nožem nebo vydlabat malinkou lžičkou.)
- Na vodní lázni rozpusťte společně čokoládu, smetanu a máslo.
- Pokud zvolíte čerstvé maliny, větší kusy rozkrojte napůl a kousek maliny vždy vložte do středu vydlaných cupcaků. Pokud sáhnete po mrazem sušených malinách, rovnou je rozdrolte do rozpuštěné čokolády a promíchejte.
- Otvor v každém korpusu zaplňte připravenou směsí čokolády a nechte zatuhnout.
- Postup na malinový rozvar do krému: Maliny vložte do středního hrnce a pomalu nechte rozpustit při nižší až střední teplotě – nepřidávejte vodu, jelikož ovoce ji samo o sobě pustí poměrně velké množství.
- Poté k malinám přidejte 50 g cukru a nechte při vyšší teplotě krátce svařit.
- Maliny dále rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko – kousky zrníček v krému nejsou žádoucí.
- Propasírovaný malinový rozvar vraťte zpět do hrnce, přidejte 20 g cukru a 1 – 2 lžičky agaru či želatiny (řiďte se hustostí vaší směsi, která se může lišit – nesmí být příliš tekutá, jelikož by krém tekl, ale ani nechceme vytvořit želé) a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Pozor, směs nesmí vařit.
- Nechte za občasného promíchání zcela vychladnout.
- Postup na krém: Mascaspone krátce prošlehejte.
- Smetanu vyšlehejte zvlášť do podoby tuhé šlehačky a zašlehejte ji k mascarpone. Pokud zvolíte 40% smetanu, můžete ji postupně zašlehávat i přímo do mascarpone.
- Dále zapracujte malinový rozvar či marmeládu a dochuťte cukrem dle potřeby, citrónovou šťávou a vanilkou.
- Dokončení: Korpusy na cupcakes naplněné čokoládou s malinami zdobte malinovým krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.
- Dozdobit můžete čerstvými nebo mrazem sušenými malinami a rozpuštěnou čokoládou.
Čokoládové cupcakes s malinami a krémem z mascarpone 2 Zdroj: Mamachef