Cibulová marmeláda z červené cibule – perfektní chuťovka nejen k sýrům

Moje hodnocení
121x

Cibulová marmeláda je fantastická chuťovka, která skvěle ladí ke grilovanému masu, k sýrům, ale můžete ji použít i jako ingredienci při vaření. Lžíce cibulády dodá skvělou chuť třeba čočkové polévce, dodá super chuť burgerům nebo poslouží jako náplň do šneků z listového těsta. V lednici vydrží několik měsíců, takže se nebojte jí udělat pořádně velkou dávku.

1 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájete na proužky. Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli a míchejte, až se proužky oddělí a obalí v tuku.
  2. Přisypte cukr, tymián, sůl, pepř a případne chilli vločky. Zamíchejte a restujte asi 20 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.
  3. Přilijte víno, balzamikový ocet a portské víno, pokud ho používáte. Plamen snižte na střední teplotu a vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vypaří, marmeláda zhoustne a získá tmavou, až mahagonovou barvu. Ke konci vaření ji ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, podle chuti můžete přidat ještě balzamikový ocet nebo naopak trochu cukru, podle chuti.
  4. Když jste spokojeni s konzistencí a barvou, cibuládu přendejte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince vychladnout položené dnem vzhůru. V lednici vám cibulová marmeláda vydrží minimálně 6 měsíců.

Vyzkoušejte také výbornou nakládanou červenou cibuli podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaná červená cibule ve sladkokyselém nálevu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty