Suroviny
- červená cibule 1,5 kg
- olivový olej 3 lžíce
- třtinový cukr 200 g
- tymián (čerstvý nebo sušený ) 2 lžičky
- chilli (chilli vločky (nemusí být)) 1/2 lžičky
- červené víno (suché ) 300 ml
- balzamikový ocet 3 lžíce
- portské víno (nemusí být) 100 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájete na proužky. Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli a míchejte, až se proužky oddělí a obalí v tuku.
- Přisypte cukr, tymián, sůl, pepř a případne chilli vločky. Zamíchejte a restujte asi 20 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.
- Přilijte víno, balzamikový ocet a portské víno, pokud ho používáte. Plamen snižte na střední teplotu a vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vypaří, marmeláda zhoustne a získá tmavou, až mahagonovou barvu. Ke konci vaření ji ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, podle chuti můžete přidat ještě balzamikový ocet nebo naopak trochu cukru, podle chuti.
- Když jste spokojeni s konzistencí a barvou, cibuládu přendejte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince vychladnout položené dnem vzhůru. V lednici vám cibulová marmeláda vydrží minimálně 6 měsíců.
Vyzkoušejte také výbornou nakládanou červenou cibuli podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaná červená cibule ve sladkokyselém nálevu