Cibulová marmeláda z červené cibule

Moje hodnocení
113x

Cibulová marmeláda je fantastická chuťovka, která skvěle ladí ke grilovanému masu, k sýrům, ale můžete ji použít i jako ingredienci při vaření. Lžíce cibulády dodá skvělou chuť třeba čočkové polévce, dodá super chuť burgerům nebo poslouží jako náplň do šneků z listového těsta. V lednici vydrží několik měsíců, takže se nebojte jí udělat pořádně velkou dávku.

1 porce
90 minut

Suroviny

  • med (červená cibule) 1,5 kg
  • olivový olej 3 lžíce
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 200 g
  • čerstvý nebo sušený tymián 2 lžičky
  • chilli vločky (nemusí být) 1/2 lžičky
  • červené víno (suché červené víno) 300 ml
  • balzamikový ocet 3 lžíce
  • portské víno (nemusí být) 100 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájete na proužky. Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli a míchejte, až se proužky oddělí a obalí v tuku.
  2. Přisypte cukr, tymián, sůl, pepř a případne chilli vločky. Zamíchejte a restujte asi 20 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.
  3. Přilijte víno, balzamikový ocet a portské víno, pokud ho používáte. Plamen snižte na střední teplotu a vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vypaří, marmeláda zhoustne a získá tmavou, až mahagonovou barvu. Ke konci vaření ji ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, podle chuti můžete přidat ještě balzamikový ocet nebo naopak trochu cukru, podle chuti.
  4. Když jste spokojeni s konzistencí a barvou, cibuládu přendejte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince vychladnout položené dnem vzhůru. V lednici vám cibulová marmeláda vydrží minimálně 6 měsíců.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty