Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Cibulová marmeláda z červené cibule
Cibulová marmeláda je fantastická chuťovka, která skvěle ladí ke grilovanému masu, k sýrům, ale můžete ji použít i jako ingredienci při vaření. Lžíce cibulády dodá skvělou chuť třeba čočkové polévce, dodá super chuť burgerům nebo poslouží jako náplň do šneků z listového těsta. V lednici vydrží několik měsíců, takže se nebojte jí udělat pořádně velkou dávku.
do 1,5 hodiny
Suroviny
- červená cibule 1,5 kg
- olivový olej 3 lžíce
- třtinový cukr 200 g
- čerstvý nebo sušený tymián 2 lžičky
- chilli vločky (nemusí být) 1/2 lžičky
- suché červené víno 300 ml
- balzamikový ocet 3 lžíce
- portské víno (nemusí být) 100 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájete na proužky. Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli a míchejte, až se proužky oddělí a obalí v tuku.
- Přisypte cukr, tymián, sůl, pepř a případne chilli vločky. Zamíchejte a restujte asi 20 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.
- Přilijte víno, balzamikový ocet a portské víno, pokud ho používáte. Plamen snižte na střední teplotu a vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vypaří, marmeláda zhoustne a získá tmavou, až mahagonovou barvu. Ke konci vaření ji ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, podle chuti můžete přidat ještě balzamikový ocet nebo naopak trochu cukru, podle chuti.
- Když jste spokojeni s konzistencí a barvou, cibuládu přendejte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince vychladnout položené dnem vzhůru. V lednici vám cibulová marmeláda vydrží minimálně 6 měsíců.