zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Cibulová marmeláda z červené cibule
Autor: iStock Cibulová marmeláda z červené cibule

Cibulová marmeláda z červené cibule

Hodnoceno: 85x
Cibulová marmeláda je fantastická chuťovka, která skvěle ladí ke grilovanému masu, k sýrům, ale můžete ji použít i jako ingredienci při vaření. Lžíce cibulády dodá skvělou chuť třeba čočkové polévce, dodá super chuť burgerům nebo poslouží jako náplň do šneků z listového těsta. V lednici vydrží několik měsíců, takže se nebojte jí udělat pořádně velkou dávku.
do 1,5 hodiny

reklama

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájete na proužky. Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli a míchejte, až se proužky oddělí a obalí v tuku.
  2. Přisypte cukr, tymián, sůl, pepř a případne chilli vločky. Zamíchejte a restujte asi 20 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.
  3. Přilijte víno, balzamikový ocet a portské víno, pokud ho používáte. Plamen snižte na střední teplotu a vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vypaří, marmeláda zhoustne a získá tmavou, až mahagonovou barvu. Ke konci vaření ji ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, podle chuti můžete přidat ještě balzamikový ocet nebo naopak trochu cukru, podle chuti.
  4. Když jste spokojeni s konzistencí a barvou, cibuládu přendejte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince vychladnout položené dnem vzhůru. V lednici vám cibulová marmeláda vydrží minimálně 6 měsíců.
Cibulová marmeláda z červené cibule
Autor: iStock Cibulová marmeláda z červené cibule

reklama