Suroviny
- listové těsto 1 balení
- olivový olej 60 ml
- máslo 20 g
- červená cibule (velké, nakrájené na tenko) 4 ks
- hnědý cukr 1 lžička
- balzamikový ocet 15 ml
- sójová omáčka 15 ml
- bílý žampion (nakrájené na tenko) 200 g
- česnek (najemno nasekaný) 1 stroužek
- petrželka (najemno nasekaná) 1 hrst
- kozí sýr (měkký) 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
Postup přípravy
- Košíčky: do formiček vložte listové těsto a pomocí vidličky je dobře namačkejte na dno. Těsto vyložte pečicím papírem a formy vysypte fazolemi. Pečte 15 minut v troubě na 200 °C, potom vyndejte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut. Ujistěte se, že je těsto úplně propečené.
- Náplň: v pánvi rozehřejte 15 ml oleje a polovinu másla. Přidejte cibuli, přikryjte pánev pokličkou a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Občas promíchejte. Sundejte pokličku, přidejte hnědý cukr a nechte vařit, dokud cibule nezačne karamelizovat. Přidejte balzamiko a sójovou omáčku a nechte vařit, dokud se tekutina nevypaří. Dochuťte solí a pepřem.
- V jiné pánvi rozpalte 30 ml olivového oleje a zbytek másla. Přidejte houby a česnek a opékejte asi 6 minut, dokud houby nezačnou hezky hnědnout. Potom je přidejte spolu s petrželkou k cibuli.
- Košíčky naplňte směsí, navrch každého položte dvě kolečka kozího sýra a pokapejte zbytkem olivového oleje. Koláčky pečte asi 5–8 minut, dokud sýr nezačne hnědnout.