Suroviny
- mouka (na křehké těsto) 1 kg
- sůl 15 ml
- cukr 10 ml
- sušené droždí 10 g
- máslo 390 ml
- voda (vlažná) 625 ml
- červená cibule 2 ks
- rozmarýn (čerstvý) 15 ml
- olivový olej 30 ml
- hnědý cukr 15 ml
- balzamikový ocet 10 ml
Postup přípravy
- Smíchejte mouku se solí a cukrem, přidejte rozdrobené droždí a promíchejte. Do mouky vetřete máslo a postupně přidávejte vlažnou vodu. Hněťte do měkkého těsta, můžete přidat trochu vody, pokud by těsto bylo příliš suché.
- Těsto válejte a hněťte asi 10–15 minut, dokud nebude vláčné a pružné. Nechte ho kynout na teplém místě, dokud asi nezdvojnásobí svůj objem.
- Rozklepejte těsto a vytvarujte ho do obdélníku, nebo ho vtlačte do obdélníkového pekáče. Posypte těsto rozmarýnem a cibulí nakrájenou na tenké měsíčky, přikryjte potravinovou fólií a znovu nechte na teplém místě kynout.
- Smíchejte olivový olej, cukr, ocet a přelijte směsí cibuli. Pečte 25 minut. Potom přelijte chléb zbytkem olejové směsi a pečte dalších 5 minut, dokud povrch nezkaramelizuje a nebude zlatohnědý.
Variace:
° Plněná focaccia je oblíbená i při grilování. Udělejte těsto podle bodů 1–3 a rozdělte ho na dva díly. Těsto vtlačte do dvou pizzových forem nebo jiných kruhových forem a ty položte na příčky v troubě. Těsto posypte hrubou solí a nechte ho 15–20 minut stát. Potom předehřejte troubu na 180 °C, pečte chléb 20 minut a nechte ho vychladnout. Rozřízněte chleba podélně a naplňte jej například mixem z grilované zeleniny, jako je malá dýně, lilek, zelený pepř a houby. Zabalte každou focacciu do alobalu a pečte dalších 25 minut na 180 °C. Potom je z fólie vybalte a pečte ještě 5 minut. Nařezejte chleba na klínky a podávejte.
° Také se ze stejného těsta dají dělat bochánky, ochucené vypeckovanými černými olivami a snítkami rozmarýnu.