Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Focaccia s červenou cibulí

1–2 chleby (dle velikosti) porce
do 2 hodin
Focaccia s červenou cibulí
Focaccia s červenou cibulí Autor: isifa.com
Středomořský plackový chléb je výborný se sýrem, paštikou, těstovinami, polévkou nebo se salátem. Opečená červená cibule mu dodá skvělý chuťový akcent.
Reklama

Suroviny (1–2 chleby (dle velikosti) porce)

Reklama

Postup

  1. Smíchejte mouku se solí a cukrem, přidejte rozdrobené droždí a promíchejte. Do mouky vetřete máslo a postupně přidávejte vlažnou vodu. Hněťte do měkkého těsta, můžete přidat trochu vody, pokud by těsto bylo příliš suché.
  2. Těsto válejte a hněťte asi 1015 minut, dokud nebude vláčné a pružné. Nechte ho kynout na teplém místě, dokud asi nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Rozklepejte těsto a vytvarujte ho do obdélníku, nebo ho vtlačte do obdélníkového pekáče. Posypte těsto rozmarýnem a cibulí nakrájenou na tenké měsíčky, přikryjte potravinovou fólií a znovu nechte na teplém místě kynout.
  4. Smíchejte olivový olej, cukr, ocet a přelijte směsí cibuli. Pečte 25 minut. Potom přelijte chléb zbytkem olejové směsi a pečte dalších 5 minut, dokud povrch nezkaramelizuje a nebude zlatohnědý.
Reklama

Variace:

° Plněná focaccia je oblíbená i při grilování. Udělejte těsto podle bodů 1–3 a rozdělte ho na dva díly. Těsto vtlačte do dvou pizzových forem nebo jiných kruhových forem a ty položte na příčky v troubě. Těsto posypte hrubou solí a nechte ho 15–20 minut stát. Potom předehřejte troubu na 180 °C, pečte chléb 20 minut a nechte ho vychladnout. Rozřízněte chleba podélně a naplňte jej například mixem z grilované zeleniny, jako je malá dýně, lilek, zelený pepř a houby. Zabalte každou focacciu do alobalu a pečte dalších 25 minut na 180 °C. Potom je z fólie vybalte a pečte ještě 5 minut. Nařezejte chleba na klínky a podávejte.

° Také se ze stejného těsta dají dělat bochánky, ochucené vypeckovanými černými olivami a snítkami rozmarýnu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama