Matěj Pospíšil

Bramborové placky s tvarohem

Moje hodnocení
3x

Bramboráky k snídani, které si zamilujete v kteroukoliv denní dobu. Křupavé placky si báječně rozumí s tvarohovou pomazánkou, kterou můžete řádně přiostřit česnekem, chilli papričkou, feferonkou a cibulí, nebo naopak zjemnit kapary, olivami či sladkou mletou paprikou. Vynecháte-li v těstě uzenou papriku a pepř, podávejte placky i nasladko.

4 porce
60 minut

Placky

Dip

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte – polovinu najemno, polovinu nahrubo. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Promíchejte s bramborami, přidejte mouku, vejce, uzenou papriku, sůl a pepř a důkladně prohněťte, až vznikne tužší těsto.
  3. Ve větší pánvi rozehřejte 5mm vrstvu oleje. Lžící odeberte kousek těsta, vytvarujte z něj v dlani placku a vložte ji do rozpáleného oleje. Smažte z obou stran dozlatova, na středním stupni to trvá zhruba 2 minuty z každé, záleží však na výšce těsta. Pokud se olej příliš připaluje a černá, slijte ho a použijte nový.
  4. Mezitím připravte ochucený tvaroh. Česnek oloupejte a prolisujte nebo najemno nastrouhejte na tvaroh. Petrželku a chilli papričku nasekejte nadrobno a přidejte ke tvarohu. Promíchejte s dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Pokud je tvaroh moc hutný, zřeďte ho pár lžícemi vody a vymíchejte dohladka.
  5. Bramborové placky servírujte s tvarohovým dipem a zeleným salátkem z jarní cibulky, petrželkou, polníčkem či rukolou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Matěj Pospíšil

Matěj Pospíšil Matěj Pospíšil

Jako ilustrátor a grafik vytváří Matěj Pospíšil podobu reklam, filmů a knih. Ve volném čase rád a dobře vaří, a proto se rozhodl své dvě lásky spojit v netradičních kuchařkách. Vyznačují se vtipem, zábavnými kresbami, hovorovým jazykem a skvělými jídly, na které dostanete chuť na první pohled. V roce 2018 vydal kuchařku Sám doma a hladový, teď přichází s neotřelou Country kuchařkou pro všechny milovníky trampování, stanování a života v přírodě. Nabízí jídla na oheň, z kotlíku, z remosky, do vlaku i k vodě, z českých krajů i zahraničních dálav, která si s radostí dáte pod širým nebem i doma v kuchyni.

Vydalo nakladatelství Došel karamel, www.matejpospisil.cz


Přečtěte si také

Recepty