Suroviny
- borůvky 1 kg
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
- celá skořice 1 svitek
- pektin (pektinový přípravek typu 1:1) 1 sáček
- cukr krupice 1 kg
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Borůvky propláchněte a nechte okapat v cedníku. Přesypte je do hrnce a šťouchadlem na brambory důkladně rozmačkejte. Citron omyjte horkou vodou a ostrým nožem z něj skrojte svrchní žlutou vrstvu kůry, bílá část je hořká a džem by s ní zhořkl. Citronovou kůru a skořici vložte do sítka na koření nebo zabalte do gázy a přidejte k borůvkám. Osolte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut.
- Pektinový přípravek smíchejte se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání ho vsypte k vroucím borůvkám a povařte ještě 2 minuty. Přisypte zbylý cukr a míchejte a vařte 6 minut. Průběžně sbírejte pěnu. Vyjměte koření.
- Horký džem rozdělte do připravených sklenic a nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Než začnete vařit džem, připravte si sklenice s pasujícími víčky. Nalijte do nich (i do víček) vroucí vodu, počkejte zhruba 5–10 minut, vylijte ji a vytřete sklenice dosucha. Horký džem rozdělte do čistých suchých skleniček tak, aby nad hladinou zůstaly 2 cm volného místa. Otřete okraje papírovou utěrkou, uzavřete suchými čistými víčky, otočte a postavte dnem vzhůru. Po 5 minutách otočte sklenice zpět a nechte vychladnout. Pokud na sklenice zapomenete, vlijte do nich vroucí vodu, jakmile začnete vařit džem. Vylijte ji a prázdné sklenice ihned naplňte horkým džemem.