Kamila Procházková

Borůvkový džem se skořicí a citronem

Moje hodnocení
8x

Objevit temně modré bobulky v lese je lepší než narazit na poklad. Záměny borůvek s vraním okem se vyvarujete pozorným prohlédnutím keříků a listů. Vraní oko je sólista, který ční ze čtyř listů, v borůvčí vykukují mezi drobnými lístky borůvky. Borůvkový džem namažte na palačinky, na lívance, na vdolky i lokše, přidejte do jogurtu i zabalte do knedlíků. Skořice se postará o nádhernou vůni a spolu s citronem zintenzivní chuť téhle superpotraviny.

5 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Borůvky propláchněte a nechte okapat v cedníku. Přesypte je do hrnce a šťouchadlem na brambory důkladně rozmačkejte. Citron omyjte horkou vodou a ostrým nožem z něj skrojte svrchní žlutou vrstvu kůry, bílá část je hořká a džem by s ní zhořkl. Citronovou kůru a skořici vložte do sítka na koření nebo zabalte do gázy a přidejte k borůvkám. Osolte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut.
  2. Pektinový přípravek smíchejte se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání ho vsypte k vroucím borůvkám a povařte ještě 2 minuty. Přisypte zbylý cukr a míchejte a vařte 6 minut. Průběžně sbírejte pěnu. Vyjměte koření.
  3. Horký džem rozdělte do připravených sklenic a nechte zchladnout.

PRIMA TIP: Než začnete vařit džem, připravte si sklenice s pasujícími víčky. Nalijte do nich (i do víček) vroucí vodu, počkejte zhruba 5–10 minut, vylijte ji a vytřete sklenice dosucha. Horký džem rozdělte do čistých suchých skleniček tak, aby nad hladinou zůstaly 2 cm volného místa. Otřete okraje papírovou utěrkou, uzavřete suchými čistými víčky, otočte a postavte dnem vzhůru. Po 5 minutách otočte sklenice zpět a nechte vychladnout. Pokud na sklenice zapomenete, vlijte do nich vroucí vodu, jakmile začnete vařit džem. Vylijte ji a prázdné sklenice ihned naplňte horkým džemem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kamila Procházková

Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty