Suroviny
- čerstvá rajčata 1 kg
- Česnek 1 palička
- Cibule 2 ks
- Olivový olej 50 ml
- balzamikový ocet 30 ml
- Cukr 15 g
- nastrouhaný parmazán 45 g
- řajčatový protlak 30 ml
- cizrna 1 plechovka
- zeleninový vývar 400 ml
- Sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- čerstvá bazalka
Sýrovo-slaninové sendviče
- nastrouhaný sýr 400 g
- rozšlehané vejce 1 ks
- Hořčice 7,5 ml
- Mléko 30 ml
- plátky slaniny
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rajčata rozpulte a položte na pekáč, rozříznutou stranou nahoru. Rozpulte podélně paličku česneku a spolu se čtvrtkami cibule přidejte k rajčatům. Pokapejte olivovým olejem a balzamikem a posypte cukrem. Grilujte v troubě 20–30 minut, dokud vše nezměkne a konečky nezačnou měnit barvu.
- Rajčata a cibuli dejte do mixéru a česnek vymáčkněte ze slupky, než ho přidáte k rajčatům a cibuli. Mixujte, až dosáhnete hladké kaše. Směs vyškrábněte do hrnce, vmíchejte rajčatový protlak, cizrnu a přilijte vývar. Rozmačkejte cizrnu s rajčaty šťouchadlem na brambory.
- Vmíchejte parmazán. Ochuťte solí a pepřem a na mírném ohni pár minut povařte. Podávejte horké se sýrovo-slaninovými sendviči a ozdobené čerstvou bazalkou.
- Sendviče: Všechny ingredience dobře promíchejte.
- Rozetřete směs na plátky chleba, položené na pekáči. Navrch položte plátek křupavé slaniny.
- Grilujte v předehřáté troubě, dokud tousty nebudou zlatohnědé.