Rajčata získají pečením mnohem bohatší chuť, všechny cukry v nich hezky zkaramelizují a výsledná polévka tak bude mnohem výraznější a chutnější.
4 porce
60 minut
Suroviny
čerstvá rajčata
1 kg
Česnek
1 palička
Cibule
2 ks
Olivový olej
50 ml
balzamikový ocet
30 ml
Cukr
15 g
nastrouhaný parmazán
45 g
řajčatový protlak
30 ml
cizrna
1 plechovka
zeleninový vývar
400 ml
Sůl
čerstvě namletý černý pepř
čerstvá bazalka
Sýrovo-slaninové sendviče
nastrouhaný sýr
400 g
rozšlehané vejce
1 ks
Hořčice
7,5 ml
Mléko
30 ml
plátky slaniny
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 200 °C. Rajčata rozpulte a položte na pekáč, rozříznutou stranou nahoru. Rozpulte podélně paličku česneku a spolu se čtvrtkami cibule přidejte k rajčatům. Pokapejte olivovým olejem a balzamikem a posypte cukrem. Grilujte v troubě 20–30 minut, dokud vše nezměkne a konečky nezačnou měnit barvu.
Rajčata a cibuli dejte do mixéru a česnek vymáčkněte ze slupky, než ho přidáte k rajčatům a cibuli. Mixujte, až dosáhnete hladké kaše. Směs vyškrábněte do hrnce, vmíchejte rajčatový protlak, cizrnu a přilijte vývar. Rozmačkejte cizrnu s rajčaty šťouchadlem na brambory.
Vmíchejte parmazán. Ochuťte solí a pepřem a na mírném ohni pár minut povařte. Podávejte horké se sýrovo-slaninovými sendviči a ozdobené čerstvou bazalkou.
Sendviče: Všechny ingredience dobře promíchejte.
Rozetřete směs na plátky chleba, položené na pekáči. Navrch položte plátek křupavé slaniny.
Grilujte v předehřáté troubě, dokud tousty nebudou zlatohnědé.