Ragú
- šalotka
- hlívy ústřičné 300 g
Head
- slanina 100 g
Postup přípravy
- Vepřovou panenku nakrájíme na 100 g špalíky. Plátky slaniny naskládáme na prkénko, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme nasekanými bylinkami. Na takto připravenou slaninu položíme vepřovou panenku a zabalíme.
- Na sporáku rozpálíme pánev. Na rozpálenou pánev nalijeme zhruba dvě lžíce oleje a panenku ve slanině ze všech stran řádně opečeme dozlatova. Opečenou panenku dáme dopéct na asi osm minut do trouby rozpálené na 200°C. Pro lepší kontrolu použijeme vpichový teploměr a teplota by nám neměla přesáhnout 56°C. Upečenou panenku vyndáme a před krájením necháme odpočinout na teplém místě zhruba pět minut.
- Hlívu očistíme a natrháme centimetrové nudličky. Na pánev po panence přidáme máslo a zpěníme šalotku nakrájenou najemno, přidáme hlívu a lehce opečeme. Zalijeme bílým vínem, polovinu odvaříme. Přidáme smetanu a povaříme. Osolíme, opepříme, nakonec přidáme plocholistou petržel posekanou najemno.
- Odpočinutou panenku nakrájíme na dvoucentimetrové plátky. Položíme na talíř, kam jsme dali houbové ragú. Jako příloha se hodí vařené nebo opečené brambory.