Suroviny
Postup přípravy
- Dáme si vařit grenaille ve slupce, 20–30 minut, podle velikosti. Očištěnou panenku prošpikujeme parmskou šunkou a naložíme do připravené marinády: olivový olej, směs libovolného koření a česnek. Na rozpálenou pánev přidáme olivový olej a panenku ze všech stran postupně zprudka osmažíme, poté dáme stranou. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou šalotku, špenát a na plátky nakrájený česnek, zamícháme. Špenát nesmí ztratit barvu. Přimícháme trošku smetany.
- Do hrnce nalijeme cca 400 ml smetany, na mírném plameni pomalu zahříváme a postupně přidáváme sýry najemno nastrouhané nebo nakrájené. Neustále mícháme, až omáčka začne houstnout, je hotovo, dochutíme dle libosti. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme rozpůlené grenaille, tymián a na plátky nakrájený česnek. Smažíme zhruba 5 minut. Rozehřejeme si troubu na 180 °C a pečeme panenku zhruba 7 minut podle výšky.