Karlovarský knedlík
- vejce 2 ks
Head
- špek 100 g
Karlovarský knedlík
- mléko 200 ml
- hrubá mouka 100 g
- houska 5 ks
Head
- cibule 2 ks
Karlovarský knedlík
Head
- sádlo 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- ocet 2 lžíce
- cukr 3 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- pepř 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list
- citron 1/2 ks
- hladká mouka 25 g
- smetana 200 ml
Postup přípravy
- Maso prošpikujeme a zprudka opečeme ze všech stran. Do výpeku z masa dáme nakrájenou zeleninu a restujeme, dokud není zlatavá, přidáme cibuli, zasypeme cukrem, dokud nezkaramelizuje na zelenině. Přidáme ocet, lžíci hořčice, zalejeme vývarem nebo vodou a přivedeme k varu. Vše dáme do pekáče k masu a pečeme dvě až tři hodiny. Maso vyndáme a necháme odpočinout, zeleninu si scedíme a zahustíme šťávu. Zeleninu, co zbyla v cedníku, si rozmixujeme a přidáme do zahuštěné šťávy. Dochutíme solí, citronovou šťávou, případně cukrem. Nakonec přidáme smetanu a už jen lehce povaříme.
- Karlovarský knedlík: Housky nakrájíme na kostičky a opražíme lehce v troubě. Smícháme se žloutky, pokrájenou petrželkou, moukou, mlékem. Přidáme sůl, pepř, špetku muškátového květu a necháme 10 minut odležet. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Vytvarujeme šišky, které zabalíme do alobalu a vaříme 20 minut ve vodě.