Omáčky
- smetana 600 g
Head
- hovězí svíčková 600 g
Omáčky
- sýr čedar 150 g
Head
Omáčky
- zelený pepř 3 ML
- tavený sýr 60 g
Head
Postup přípravy
- Brambory si pořádně očistíme a přepůlíme. Dáme vařit do vody cca na 20 minut. Maso si očistíme a nakrájíme na širší steaky (200–250 g/kus). Plátky slaniny si přepůlíme a maso po obvodu do ní zabalíme. Přichytíme provázkem. Osolíme a opepříme z každé strany a necháme odpočívat. Uvařené brambory si scedíme a vsypeme do misky. Přidáme sůl a směs koření (grilovací nebo americké brambory), olivový olej (3–4 lžíce) a jehličky tymiánu. Zamícháme a vyskládáme na plech s pečicím papírem a dáme péct na 200 °C na 40 minut. Připravíme si tři rendlíky na různé druhy omáček:
- 1. Do rendlíku dáme pepř v nálevu, přidáme půl hrnku vody a vaříme, dokud pepř nezměkne. Poté přidáme smetanu na vaření, špetku soli a lák z pepře, povaříme (redukujeme – dokud smetana nebude mít hustou konzistenci). Kdo nemá rád kuličky pepře, může rozmixovat.
- 2. Do rendlíku dáme smetanu a rozehřejeme. Přidáme nastrouhaný čedar a povaříme na mírném ohni. Poté přidáme tavený sýr a nivu, špetku kurkumy a vaříme, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Po zredukování dochutíme dle libosti.
- 3. Do rendlíku dáme vodu a hříbky a povaříme 10–15 minut. Přidáme smetanu, sůl a pepř. Po zredukování dochutíme dle libosti. Vezmeme si pánev a rozpálíme si olivový olej. Maso orestujeme ze dvou stran 3–4 minuty. Přendáme na pekáč a dáme do trouby dopéct dle toho, jak to má kdo rád, krvavé – 7 minut, středně propečené – 7–15 minut a propečené – 15–25 minut. Podáváme s opékaným bramborem a omáčkami, ozdobené tymiánem a listovým salátem.