Sněhové nočky
- bílek 160 g
- cukr krupice 100 g
Vanilková omáčka
- cukr krupice 200 g
Postup přípravy
- Vanilková omáčka: Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme semínka. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do světlé pěny. Na mírném ohni zahřejeme smetanu s luskem na teplotu lidského těla. Třetinu zahřáté smetany vlijeme ke žloutkové směsi a promícháme metličkou. Zbylou smetanu přivedeme k varu a vyjmeme lusk. Stáhneme na minimum. Do smetany přilijeme žloutkovou směs a mícháme metličkou do zhoustnutí omáčky. Ihned přes sítko přelijeme do chladné nádoby a necháme vychladnout do pokojové teploty.
- Sněhové nočky: Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme na střední rychlosti do tuhého sněhu. Snížíme rychlost a pomalu vmícháme moučkový cukr do sněhu. Mléko se solí zahřejeme těsně pod bod varu. Z mléka se kouří, ale nevaří se. Dvě polévkové lžíce namáčíme do vlažné vody a vykrojujeme ze sněhu noky. Noky vkládáme do horkého mléka a otáčíme s nimi tak, aby se ze všech stran zatáhly. Vaříme 4 až 5 minut tak, aby při stisku pérovaly.