Bageta
- mouka 500 g
Postup přípravy
- Škvarky rozemeleme tyčovým mixérem. Přidáme sádlo, hořčici, majonézu, sůl a pepř. Vajíčka, okurky a cibuli nasekáme najemno. Vše promícháme a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny.
- Bagety: Droždí dáme do vlažné vody s trochou cukru, přibližně na 5 minut, aby se nám vytvořil kvásek. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V míse smícháme sůl a mouku. Doprostřed uděláme důlek a přilijeme vodu s droždím. Těsto zpracujeme v míse a poté na válu minimálně 10 minut. Těsto bude jemně lepkavé a bude potřeba ho postupně poprašovat moukou. Těsto musí zůstat měkké, poddajné a mírně lepkavé. Uložíme ho do čisté mísy a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout 90 minut, aby zdvojnásobilo svůj objem. Po uplynutí času těsto lehce stlačíme pěstí uprostřed a necháme ho dalších 45 minut kynout. Následně si těsto na vále rozdělíme na dvě poloviny, které vytvarujeme do tvaru baget. Bagety položíme na plech s pečicím papírem. Přikryjeme je utěrkou a necháme minimálně 20 minut odpočinout. Následně uděláme nožem na horní straně těsta šikmé zářezy a bagety potřeme vodou. Pečeme dozlatova na 200 °C cca 20 minut.