Salát
- polníček - -
Zálivka
- citron 1/2 -
Salát
- okurka - -
Postup přípravy
- Salát: Omyjeme polníček a dáme do misky. Přidáme k němu ředkvičky a okurku. Zálivka: Nalijeme si do hrnečku olivový olej (asi 30 ml), pak přidáme citron. Dochutíme. Na salát naléváme těsně před podáváním, aby nezvadl.
- Bagetky: Do pekárenské formy si nalijeme mléko a slunečnicový olej. Zasypeme 250 g mouky (100 g si necháme na zahuštění těsta). Do mouky uděláme důlek a vsypeme do něj droždí. To zasypeme lžící cukru a do levého rohu nasypeme lžičku soli. Zapneme pekárnu na režim „těsto“. Asi po 10 minutách přisypeme tolik hladké mouky, kolik je potřeba, aby těsto bylo tak akorát. Necháme vykynout. Po vykynutí těsto vyndáme z formy na pomoučenou desku a zlehka ho propracujeme. Rozdělíme si ho na cca osm částí a z těch uděláme bochánky. Necháme chvilku odpočívat. Bochánky si rozválíme do tvaru oválu a každý postupně zabalíme do roličky a dáme na plech. Napustíme si do hrnce vodu, nasypeme tam dvě lžíce cukru a vodu necháme ohřát tak, aby byla horká, ale nevařila. Když dosáhneme požadované teploty, vložíme vždy 1 bagetku na 10–15 sekund a vytáhneme zpět na plech. Chvíli ještě přikryjeme utěrkou a vložím do trouby. Pečeme 20–25 minut.