Suroviny
Postup přípravy
- Do středně velkého hrnce si dáme 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje, necháme rozehřát a zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme hned rýži, krátce za stálého míchání lehce orestujeme, rýže musí zůstat světlá, přidáme víno a necháme řádně vydusit, aby rizoto nebylo kyselé. Přidáme jen na špičku čajové lžičky šafrán, přidáme sůl a pepř, pak zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme za občasného míchání téměř doměkka, aby rýže byla takzvaně na skus, ne rozvařená. Pak přidáme zbytek másla a sýr parmazán a už jen lehce zarestujeme, rizoto musí být krémové a řidší. Necháme pod pokličkou odpočinout, mezitím si připravíme mušle svatého Jakuba.
- Rozpálíme gril nebo pánev, dáme trochu rostlinného oleje a vkládáme mušle, snažíme se je krátce a zprudka opéct z každé strany dozlatova, aby uvnitř byly středně propečené, následně osolíme a opepříme. Rizoto servírujeme na předehřátém talíři, nahoru pokládáme 2 mušle na porci a na ozdobu lístečky polníčku, čtvrt citrónu a lehce polijeme kvalitním olivovým olejem.