Vanilkový krém
- cukr 60 g
Korpus
- cukr 250 g
- perníkové koření 3 lžičky
- ořech 200 g
- čokoláda 200 g
- ovoce
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
Postup přípravy
Korpus: Na korpus, který se musí odležet, ušleháme máslo s polovičním množstvím cukru. Oddělíme bílky a žloutky, které postupně vešleháme, bílky si dáme odležet do lednice. Oříšky, čokoládu a perníkové koření nasekáme dohromady a vmícháme. Ztuhlé bílky ušleháme dotuha a přidáme druhou polovinu cukru. Mouku smícháme s kypřicím práškem a postupně přidáváme do žloutkové směsi. Těsto vlijeme do formy a dáme péct na 170 stupňů dozlatova.
Krém: Všechny suroviny vyšleháme společně, smetanu přidáváme ke konci postupně. Když máme krém hotový, můžeme se pustit do skládání dortu. Rozpůlíme dort, na spodní část budeme pokládat banány, plátky mandlí, vanilkový krém, znova mandle a přiklopíme korpusem. Vršek nazdobíme a hotový dort necháme vychladit.