Head
- olej 1 lžíce
Postup přípravy
Crème fraiche dáme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, do smetany vmícháme kopr. Na hluboké pánvi rozehřejeme máslo a slunečnicový olej, přidáme maso z lososa a opékáme je na středně silném ohni asi pět minut z každé strany. Maso přeneseme na talíř, přikryjeme a udržujeme teplé. Do šťávy na pánvi dáme česnek a opékáme ho za stálého míchání asi minutu. Přilejeme bílé víno, přivedeme ho k varu a odpaříme. Potom do šťávy na pánvi vmícháme crème fraiche s koprem a směs povaříme 2-3 minuty do zhoustnutí. Vmícháme řeřichu a krátce ji povaříme. Krém podle chuti osolíme a opepříme. Lososa rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme řeřichovým krémem a ihned podáváme.
Gratinované brambory: Brambory oškrábeme a nakrájíme na milimetrové plátky. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Brambory vrstvíme do máslem vymaštěné a česnekem vytřené zapékací nádoby. Každou vrstvu osolíme a okořeníme sušenou šalvějí, čerstvě namletým pepřem, vše zalijeme smetanou a silným vývarem. Brambory zakryjeme pečicím papírem a zatížíme (třeba poklicí) tak, aby vrstvy brambor k sobě co nejlépe přilnuly. Pečeme asi hodinu a čtvrt; pak sejmeme papír a ještě čtvrt hodiny dopečeme dozlatova.