Suroviny
- kachní prsa 5 ks
- cukr 75 g
- pomerančová šťáva 400 ml
- kůra z pomerančů 2 ks
- redukovaný vývar 400 ml
- mořská sůl
- pepř
- chilli
- rýže 300 g
- brambory 300 g
- cibule
- petržel
Postup přípravy
Kachní prsa omyjeme, nasolíme a opepříme. Zprudka opečeme na pánvi z obou stran. Jakmile se zatáhnou, dáme do trouby na 150 stupňů na 10 až 15 minut dodělat. Do pánve, ve které se pekla prsa, dáme moučkový cukr spolu s pár kapkami pomerančové šťávy, za stálého míchání zahříváme, dokud nevznikne zlatý karamel. Přidáme zbylou pomerančovou šťávu a pomalu vaříme pár minut. Přidáme i vývar, pomerančovou kůru, lehce osolíme a vaříme, dokud se omáčka nezredukuje na třetinu a nebude mít tu správnou hustotu. Jeli třeba, omáčku lehce dosolíme. Chilli používáme pouze v případě obliby pikantního nádechu - sladkost pomerančů a pálivost chilli se navzájem doplňují. Podáváme s rýží nebo s brambory šťouchanými s cibulkou a petrželkou.