Suroviny
- květák 1/2
- hovězí vývar 1 l
- cibule 2
- kokosové mléko 400 ml
- citronová tráva
- koriandr
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Půlku květáku si nakrájíme na menší kousky a vložíme do misky, přidáme olej, sůl a pepř. Promícháme a vložíme na pečicí papír do předehřáté trouby na horký vzduch na 180 °C po dobu 20 minut. Mezitím si rozehřejeme hovězí vývar (záleží na síle vývaru, cca 1–1,5 litru).
- Citronovou trávu si naklepeme tupou stranou nože, aby pustila šťávu a nakrájíme na menší kousky. Přidáme koriandr, zakápneme olejem a rozmixujeme tak, aby nám vzniklo pesto. Nakrájíme si nadrobno 2 cibule a v hrnci si rozpálíme menší množství oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme vývar.
- Po 20 minutách vytáhneme květák z trouby, přidáme ho do hrnce s vývarem a cibulkou a vaříme dalších cca 20 minut, dokud nezměkne. Poté důkladně rozmixujeme a přes sítko nalejeme do hrnce. Polévku mícháme mimo plotnu a přidáme plechovku kokosového mléka. Dle potřeby dosolíme. Polévku dozdobíme pestem, případně i krutony.