Focaccia
- droždí 20 g
Paštika
- sůl None -
Postup přípravy
- Paštika: Osmahneme na oleji cibuli (cca 2 minuty), přidáme játra, restujeme zhruba 5 minut. Pak přidáme tymián, brandy, necháme zarestovat, přilijeme smetanu a restujeme ještě 2 minuty. Vše dáme do mixéru, přidáme kostku másla, sůl, pepř a rozmixujeme. Plníme do zvolených nádob.
- Focaccia: Olejem lehce vymažeme dvě kulaté formy. Droždí pečlivě rozetřeme se 60 ml vody a poté ho rozmícháme se zbývající vodou. Přimícháme extra panenský olivový olej. Do mísy přidáme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme drožďovou směs a mícháme, dokud těsto není hladké. Přidáme nasekaný rozmarýn a opět zamícháme. Poprášíme vál hladkou moukou, vyklopíme těsto a rozdělíme je na dva stejné kusy. Vypracujeme dva bochánky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě 1,5 hodiny, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí vyválíme dvě placky o průměru 25 cm, které vložíme do připravených forem. Těsto potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout 30 minut. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Poté v plackách prstem uděláme důlky a necháme znovu kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Nakynuté placky znovu potřeme olivovým olejem, přidáme lístky rozmarýnu a pečeme v troubě 25 minut do zlatova.
- Chutney: Vše dáme na pánve a restujeme, dokud není cibule úplně měkká.