Domácí pečivo
- sůl 1 ML
Postup přípravy
- Do hlubší, ideálně litinové pánve dáme na 50 g másla smažit nahrubo nakrájenou cibuli, až zprůhlední, přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku. Po necelé minutě přidáme očištěná a nakrájená kachní játra, tymián a rozmarýn. Celý, ještě horký obsah pánve dáme do mixéru a přidáme k němu cca 100 g nakrájeného povoleného másla (ale ne rozpuštěného). Paštiku přendáme do misek a dochutíme ji solí a mandlemi. Povrch paštiky zalijeme rozpuštěným máslem a posypeme celými kuličkami barevného pepře.Necháme ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.
- Domácí pečivo: Nejprve si připravíme kvásek, tedy do hrnku s teplou (ne horkou) vodou rozdrobíme droždí, zamícháme se lžičkou cukru, poprášíme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10–15 minut odpočívat. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, přidáme povolené sádlo a uprostřed uděláme důlek. Nachystáme si dva plechy vyložené pečicím papírem, vál a váleček. Následně do mísy s moukou přidáme vzešlý kvásek a řádně vymísíme v těsto (kdo má robota, ušetří si práci). Těsto přemístíme na pomoučený vál, rozdělíme na tři koule, přimáčkneme a každou rozkrojíme do kříže na čtyři stejné díly. Každý dílek ve tvaru trojúhelníku zploštíme válečkem, tvar trojúhelníku zůstane naznačen. Základnu máme směrem k sobě a srolujeme směrem nahoru, asi jako úzkou utaženou roládu. Vzniklý rohlík ještě případně utáhneme a upravíme do požadovaného tvaru.
- Rohlíky skládáme na plechy s odstupy, na každý plech šest kusů, přikryjeme potravinářskou fólií a zapneme troubu na 220 °C. Jakmile je trouba rozehřátá (cca 15–20 minut), dáme pryč fólii, rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem se lžičkou vody (pomocí mašlovačky). Můžeme něčím posypat (například sýr, semínka, slanina). Rohlíky se pečou na 220 °C cca 10 minut, avšak necháme je péct jen dozlatova. Nenecháváme příliš dlouho, rohlíky by byly tvrdé. Takto budou krásně křehké na povrchu a jemné uvnitř.