Suroviny
- fíky 1 kg
Panna cotta
- smetana ke šlehání 500 ml
- smetana na vaření 250 ml
- želatina 7,5 plátků
- vanilkový lusk 1
- moučkový cukr 75 g
Drobenka
- máslo 100 g
- třtinový cukr 100 g
- mandlová mouka 100 g
- vanilka
Postup přípravy
- Do vymazané kulaté pečicí formy si vyskládáme nakrájené a oloupané fíky, které posypeme třtinovým cukrem, zasypeme drobenkou a dáme péct na 200 °C po dobu 20–25 minut.
- Drobenku si přichystáme smícháním všech potřebných surovin. Želatinu vložíme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme změknout. Do hrnce nalijeme smetanu a přidáme polovinu cukru. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a jeho obsah vyškrábneme do smetany.
- Přidáme i zbytek lusku a přivedeme k varu. Až se začne smetana vařit, odstavíme, vyjmeme lusky a do smetany vložíme okapanou želatinu. Mícháme, dokud se nerozpustí, a poté vše rozdělíme do čtyř sklenic a dáme chladit.
- Celková doba tuhnutí je cca čtyři hodiny, ale nejlépe přes noc. Dezert ozdobíme čerstvými fíky.
Autor receptu: Pavlína Krejčí