Krutony
- chleba 8 kusy
Head
- brambory 4 kusy
- cibule 200 g
- pórek 100 g
- olivový olej 20 g
- máslo 20 g
- sůl 1/4 ML
- zeleninový vývar 1 l
- smetana 200 g
Postup přípravy
- Předehřejeme si troubu na 180 °C. Pekáč vymažeme olivovým olejem. Paličky česneku a brambory rozpůlíme a vložíme do pekáče a pečeme na 30–35 minut. Pórek a cibuli orestujeme na másle a olivovém oleji. Přidáme upečené stroužky česneku bez slupky a oloupané upečené brambory, sůl, vývar, pepř a vaříme 10 minut. Poté přidáme smetanu a vaříme dalších 6 minut. Následně polévku rozmixujeme do krémové konzistence.
- Krutony: K polévce podáváme krutony z bílého chleba, které nakrájíme na kostičky a vložíme upéct do trouby na cca 15 minut dozlatova a křupava. Krutony přesuneme do pánve s máslem a provensálským olejem a orestujeme. Nakonec krutony lehce dochutíme solí a pepřem. Při servírování posypeme polévku plátky mandlí a klíčky z ředkvičky.