Suroviny
Postup přípravy
- Domácí slaninu nakrájíme na trojúhelníčky, dáme na papírový tácek a dáme do mrazáku. Po 30 minutách ji vyndáme a můžeme s ní krásně špikovat králíka. Následně králíka osolíme, opepříme bílým pepřem a načesnekujeme. Následně si ho dáme odležet – klidně 24 hodin dopředu do lednice. Zbylou slaninu nakrájíme na drobné kostky. Na pánvi zpěníme cibulku nakrájenou nadrobno a po chvilce přidáme nakrájený česnek a drobné kostky slaniny. Po chvilce přidáme do tohoto základu králíka, aby se nám hezky zatáhl a nevytekla z něho šťáva. To vše dáme po 5 minutách do trouby, kterou si předtím rozpečeme na 220 °C. Po 5 minutách ztlumíme teplotu na 160 °C a pečeme do změknutí – cca 2 hodiny. Mezitím je lepší králíka převracet nebo polévat. Výpek slijeme a rozšleháme ponorným mixérem. Při podávání s ním přelejeme králíka.
- Pak si nachystáme kopřivový špenát. Kopřivy první spaříme vodou o teplotě cca 90 °C. Nachystáme si cibulovo-česnekový základ, který zaprášíme hladkou moukou. Po zhoustnutí a provaření jej zalejeme vývarem. Následně přidáme kopřivy a dochutíme solí a pepřem.
- Malé brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Po vychladnutí oloupeme a na pánvi rozehřejeme máslo a brambory v nich opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou petrželku a vše důkladně promícháme. Podle chuti dosolíme.