Červené zelí
Lokše
- brambory 1 kg
- polohrubá mouka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Kachna
- Kachnu pokmínujeme, posolíme, vložíme do pekáče, podlijeme několika lžícemi vody a pozvolna pečeme tři hodiny při teplotě 180°C.
- Dle potřeby podléváme vodou.
Červené zelí
- Zelí nakrájíme na nudličky. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na rozpáleném sádle.
- Přidáme zelí, cukr a ocet, osolíme, opepříme, promícháme a na mírném ohni dusíme pod pokličkou doměkka, dle potřeby podléváme vodou. Hotové zelí podle potřeby dochutíme.
Lokše
- Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme najemno, přidáme polohrubou mouku dle potřeby, sůl, pepř a vypracujeme těsto.
- Vytvoříme si male bochánky, které vyválíme na placky, které opečeme nasucho na plotýnce nebo na nepřilnavé pánvi z obou stran.
Autor receptu: Pavol Ignac