Domácí nudle
- hrubá mouka hrnek
- vejce 2
- voda
- sůl
Játrové knedlíčky
Postup přípravy
- Omyté maso vložíme do tlakového hrnce, přivedeme k varu a necháme cca 45 minut vařit. Poté odstavíme, upustíme páru a z tlakového hrnce vyjmeme uvařené maso, necháme vše vychladnout. Vývar scedíme do jiného hrnce a opět přivedeme k varu, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu v poměru dle chuti (dávám méně mrkve, aby polévka nebyla příliš nasládlá). Necháme vše na mírném plamení vařit a připravíme si játrové knedlíčky.
- Opláchnutá kuřecí játra rozmixujeme na kašovitou hmotu. Přidáme vejce, majoránku, sůl, pepř, česnek a vše promícháme. Postupně přidáváme strouhanku, až vypracujeme těsto, ze kterého půjdou dělat kuličky. Necháme ho odpočinout.
- Připravíme si domácí nudle, na vál si nasypeme hrnek hrubé mouky, přidáme vejce a sůl. Vypracujeme tužší těsto, které následně rozválíme na tenkou placku. Necháme odpočinout a vyschnout.
- Obereme uvařené maso, které přidáme do polévky. Až bude zelenina měkká, přidáme do vařící se polévky játrové kuličky. Těsto nakrájíme na plátky, které složíme na sebe, a nožem pokrájíme na nudličky. Když nám játrové knedlíčky vyplavou na povrch, přidáme domácí nudle a krátce cca 5 minut povaříme. Polévku dochutíme solí, pepřem, sušeným libečkem, kterého se nebojíme přidat více, a trochou petržele.
Autor receptu: Lukáš Pokorný