Suroviny
- mungo dál (nebo loupaný zelený hrách) 200 g
- voda 1,9 l
- sůl 2 až 3 lžičky
- bobkový list 2 kusy
- smotek skořicové kůry půlka (7,5 cm)
- kurkuma 1 lžička
- zelenina (omyté a nakrájené na kousky) 275 g
- máslo 1 lžíce
- přepuštěné máslo (ghí) 1 lžíce
- indický kmín 1,5 lžičky
- chilli koření 2 lžičky
- sušený zázvor (strouhaný) 1 lžička
- asafoetida 1/4 lžičky
- koriandr (nasekané listy) 1 lžíce
- citron (omyté, každý nakrájený na 8 dílků) 2 kusy
Postup
- Dál očistíme, promyjeme a necháme oschnout.
- Ve velkém hrnci smícháme vodu, sůl, bobkové listy a kousky skořice a vše přivedeme k varu. Do vroucí vody přidáme dál.
- Když se voda začne znovu vařit, částečně přikryjeme hrnec, přívod tepla snížíme na minimum a vaříme asi 20 minut nebo do té doby, než je dál dost měkký. Odstraňujeme všechnu pěnu, která se hromadí na povrchu.
- Potom přidáme kurkumu a máslo.
- Přisypeme krájenou zeleninu, znovu přiklopíme a pokračujeme ve vaření při téže teplotě, dokud zelenina není měkká a dál zcela rozvařený.
- Necháme vařit a mezitím si připravujeme koření. V malé pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce ghí a přidáme kmín a drcené chilli. Jednou promícháme.
- Když kmínová zrnka ztmavnou, přidáme strouhaný zázvor a asafoetidu a smažíme ještě několik vteřin. Potom všechno koření najednou přidáme do dálu.
- Okamžitě hrnec přikryjeme a necháme všechno asi 4 až 5 minut povařit. Tento dál podáváme horký k lehkému obědu s rýží, zeleninou a nějakým chlebem, ozdobený čerstvými sekanými bylinami a kousky citrónu. Dál tarkari by měl mít řídkou konzistenci; je-li příliš hustý, přidáme trochu horké vody.
Autor receptu: Luboš Hlavinka