Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme plech. Ten vymažeme kouskem másla (asi 10 g) a poté ho vyložíme pečicím papírem, který se máslem pěkně přilepí a drží tvar. Zbytek másla nakrájíme na kousky, čokoládu nalámeme na kostky. Připravíme vodní lázeň na rozehřání čokolády a másla. Větší hrnec naplníme do poloviny vodou, kterou přivedeme k varu. Voda by neměla vařit „příliš“, měla by pouze zlehka bublat. Do tohoto hrnce vložíme menší hrnec. Horká voda ve spodním hrnci ohřívá menší hrnec tak, že se suroviny v něm nepřipalují a nepřichytávají.
- V menším hrnci rozpustíme kostky čokolády a kousky másla. Rozpuštěné suroviny by měly mít hladkou, polotekutou konzistenci. Poté odstraníme menší hrnec z lázně a přimícháme cukr, sůl, vanilkový cukr a kakao. Zhoustne-li hmota příliš, je možné ji pomocí lázně ještě lehce rozehřát. Poté přidáváme vejce, jedno po druhém, a po přidání každého směs dobře promícháme. Nakonec přimícháme i mouku. Těsto je stále tekuté, ale už dosti husté.
- Rozehřejeme troubu na 175 °C. Těsto vylejeme na plech a rovně ho rozetřeme (můžeme posypat ořechy či mandlemi) a pečeme. Pečení je nejdůležitější část – je důležité brownies nepřepéci. Pečeme tedy přibližně 25–30 minut a v průběhu pečení brownies kontrolujeme píchnutím párátkem – těsto by mělo stále na párátku tvořit malé vlhké drobky, ale nemělo by se příliš barvit (jako v neupečeném těstě).
- Při pečení se bude zvedat na povrchu lesklá krusta. Ta po vychladnutí spadne a je žádaná. Upečený plech necháme dobře vychladnout a poté krájíme na jednotlivé, cca 5 x 5 cm velké brownies. Vytvoříme tak cca 30 brownies. Ty by měly být uvnitř mokré a vláčné. Dle receptu do těsta nepatří žádné kypřicí složky, záleží však na typu a chuti. V různých troubách tak pečení může zřejmě trvat i pouhých 15 minut – důležité je tedy těsto kontrolovat během pečení.