Postup přípravy
- Uvaříme si brambory ve slupce a necháme je vychladnout. Poté je očistíme a nastrouháme na vál, uděláme důlek, přidáme sůl, vejce a polohrubé mouky tolik, aby se těsto nelepilo a bylo vláčné. Těsto propracujeme a rozválíme, rozdělíme na porce.
- Připravíme si masovou směs, kterou budeme plnit knedlíky. Umeleme si uzené maso, osmažíme si 1–2 cibule na kostičky, přidáme do mletého masa a opepříme, dosolíme, přidáme vejce a zamícháme. Touto směsí plníme připravené porce z bramborového těsta, zabalíme, vyválíme šištičky a dáme do osolené vroucí vody na asi 15 minut. Poté knedlíky vybereme a trochu omastíme, aby se nelepily.
- Zelí: Do hrne si nakrájíme další dvě cibule, které si trochu osmahneme, poté přidáme zelí a dusíme doměkka. Ochutíme kmínem, solí, a nakonec zelí zahustíme nastrouhanou bramborou.
- Nakrájíme si čtyři cibule na kostičky, které osmahneme na pávi s máslem, osolíme, opepříme.
- Na talíř servírujeme knedlíky se zelím, polité osmaženou cibulkou.