Suroviny
- vepřová panenka 2
- houby lišky 500 g
- slanina (plátky) 150 g
- mražený hrášek 1 sáček
- pomazánkové máslo 250 g
- sušený česnek
- tymián
- máslo
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Panenka
- Panenku zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na větší špalíčky, lehce osolíme a opepříme z obou stran (budeme solit a pepřit hlavně po opečení). Vložíme do mísy, zakápneme olejem a přidáme 3–4 snítky rozmarýnu. Lehce vmasírujeme a dáme do chladu marinovat.
- Panenku před úpravou dáme do místnosti, aby měla pokojovou teplotu. Na rozpáleném oleji opečeme špalíčky masa ze všech stran, doba opékání do 7 minut. Poté vložíme do alobalu a necháme v předehřáté troubě na 120 °C zhruba 5–7 minut.
- Před servírováním maso necháme ještě 5 minut odpočinout. Při servírování můžeme rozkrojit na polovinu nebo jemné plátky, které podáváme na houbách a slanině.
Houby a slanina
- Polovinu slaniny na kostky nakrájenou opečeme na pánvi od masa, přidáme máslo a houby, společně podusíme dozlatova. Dochutíme solí a pepřem.
- Houby servírujeme pod maso. Zbytek slaniny opečeme do křupava a pokládáme jako chips na maso.
Hráškový krém
- Mražený hrášek osmahneme 3–4 minuty na másle, zalejeme vodou nebo vývarem, osolíme a necháme vařit doměkka.
- Po uvaření hrášek rozmixujeme, přidáme pomazánkové máslo, pepř, česnek a společně rozmixujeme, na závěr dochutíme. Podáváme jako přílohu.
Autor receptu: Mario Rossi
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!