Suroviny
- králičí nohy 5
- česnek 3 stroužky
- mrkev 2-3
- cibule 2
- tymián
- zakysaná smetana 2
- voda 200-300 ml
- máslo 30 g
- olej na smažení
- hladká mouka
- sůl
- pepř
Postup
- Umyjeme králičí přední nožky, poté je osušíme papírovými utěrkami. Každý kousek králíka osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Každý kousek osmažíme v rozpáleném rostlinném oleji z každé strany 3 minuty, dokud lehce nezhnědne. Přendáme do hrnce. Na stejné pánvi zlehka orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.
- Na králíka položíme cibuli, mrkev, rozdělíme kousky másla a jemně natrhané snítky tymiánu. Přilijeme 200–300 ml vody, osolíme a pod pokličkou dusíme 1 hodinu. Čas od času kousky králíka opatrně otočíme a přelijeme omáčkou. V případě potřeby můžeme přidat trochu vody. Vyndáme králíka.
- Poté přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a přilijeme smetanu, dusíme dalších 15 minut. Přidáme zpět králíka a necháme ještě na 10 minut prohřát. Hotové králičí maso podáváme s velkým množstvím omáčky.
Příloha
- Umyjeme zeleninu, oloupeme ji a nakrájíme na kroužky. Květák nakrájíme na menší kousky. Dáme všechno do misky, přidáme olej, koření, sůl a pepř. Smícháme všechno dohromady a necháme odstát 20 minut.
- Připravíme přístroj na páru a vaříme 20–25 minutek. Podáváme na talíř a posypeme čerstvou petrželí.
Autor receptu: Polina Bogoslavets