Domácí rohlíčky
- hladká mouka 500 g
- kravské mléko 260 g
- droždí 20 g
- Máslo 60 g
- cukr krystal 1 ML
- sůl 2 ML
- vejce 1
- mák
Postup
- Vejce uvařená natvrdo rozmačkáme vidličkou, přidáme ostatní suroviny a promícháme.
- Mouku rozprostřeme do krajů mísy, aby vznikl důlek, na vrch krajů nasypeme sůl, nalijeme teplé mléko se lžičkou cukru, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek, asi deset minut. Potom přidáme měkké máslo a vypracujeme těsto. Necháme hodinu kynout.
- Po hodině vyválíme z těsta obdélník, nakrájíme na trojúhelníky a uděláme rohlíčky. Dáme na plech a necháme kynout dalších dvacet minut. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a posypeme mákem. Poté pečeme na horký vzduch na 220 °C, 10–12 minut.
Autor receptu: Michal Etflaiš