Suroviny
- šunka 12 plátků
- smetana ke šlehání 200 ml
- ztužovač šlehačky
- křen (ve skleničce)
- sůl
- pepř
Pečivo
- hladká mouka 250 g
- droždí 2 ML
- cukr 1 ML
- plnotučné mléko 135 ml
- máslo 25 g
- sůl 1 ML
- vejce
Postup
- Smetanu vyšleháme se ztužovačem, dochutíme solí, pepřem a křeníkem.
- Šunku plníme a balíme do ruličky.
Pečivo
- Mléko ohřejeme zhruba na tělesnou teplotu. Polovinu odlijeme zvlášť do nádoby. Do takto odděleného mléka vmícháme 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Necháme 15 minut odstát. Ve velké míse promícháme mouku se solí, vlijeme vlažné rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
- Propracujeme, aby se všechny suroviny spojily, a poté hněteme těsto na pomoučeném vále, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut). Bez námahy můžeme těsto nechat propracovat v robotu s hnětacím hákem. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout.
- Přeneseme ho do čisté, moukou vysypané mísy. Těsto rovněž poprášíme moukou a mísu zakryjeme utěrkou nebo fresh fólií. Na teplém místě necháme kynout do dvojnásobného objemu, zhruba hodinu.
- Předehřejeme troubu na 175 °C a vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozdělíme na 3 další díly a upleteme klasický copánek. Konce dobře spojíme nebo zahneme pod housku, aby se nerozpletly, až v troubě nabudou.
- Housky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháváme rozestupy. Necháme ještě zhruba 15 minut dokynout přikryté utěrkou, aby neosychaly. Vykynuté housky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypeme solí, kmínem nebo mákem.
- Housky pečeme dozlatova asi 10–15 minut. Po upečení necháme housky ležet na plechu pod utěrkou, až do úplného vychladnutí.
Autor receptu: Marie Novotná
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!