Suroviny
- kuřecí stehno 4
- máslo
- bílý jogurt 1
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
- strouhanka 1/2 hrnku
- hladkolistá petržel 1 hrst
- česnek 2 stroužky
- sůl
Postup
- Nejprve připravíme směs na obalování. V bílém jogurtu rozmícháme nasekané lístky petržele a drcený česnek, osolíme. Kuřecí stehna či rozporcované kuře lehce osolíme a obalíme v jogurtové směsi. Kuře necháme 2 hodinky v jogurtu odpočívat, aby zkřehlo.
- Strouhanku smícháme se strouhaným parmezánem a jednotlivé porce pokryté jogurtovou směsí v ní obalíme. Kuře naskládáme do máslem vymazaného pekáče a na každou porci položíme lžičku másla. Přiklopíme a pečeme asi 70 minut na 180 °C.
- Asi po 30 minutách kuře podlijeme 50 ml vody. Po dalších 70 minutách sundáme z pekáče pokličku a dopečeme dozlatova pod grilem na 200 °C. V průběhu kuřecí maso přeléváme výpekem.
Šťouchané brambory
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci zalijeme vodou a osolíme. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
- V pánvi rozpálíme máslo, na něm osmahneme šalotku dozlatova. Brambory uvařené do měkka rozšťoucháme. Přidáme pepř, smetanu nebo mléko a zamícháme.
Autor receptu: Markéta Muzikářová