Suroviny
- smetana ke šlehání 500 ml
- mražené lesní ovoce 500 g
- maliny
- borůvky
- cukr krystal 140 g
- želatina 4 plátky
- med 1 PL
- citronová šťáva
- máta
Postup
- Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby změkly a mírně nabobtnaly. Smetanu, 70 g cukru a semínka vanilkového lusku dáme do rendlíku a zahřejeme těsně pod bod varu. Jakmile bude směs ohřátá na požadovanou teplotu, odstavíme rendlík z plotny.
- Nabobtnalou želatinu (3 plátky) vyždímáme a pečlivě rozmícháme v ohřáté smetaně. Teď můžeme směs nalévat do servírovacích mističek, které pak nejlépe přes noc umístěme do ledničky. Minimálně však na 3 hodiny.
Ovocný rozvar
- Stačí jen smíchat 500 gramů mraženého ovoce, 70 g cukru krystal, lžíci medu a trochu citrónové šťávy.
- Vše povaříme v hrnci a nalijeme na hotový dezert.
Autor receptu: Pavel Michalko