Suroviny
- hovězí nízký roštěnec 5 steaků
- extra panenský olivový olej 50 ml
- batáty 600 g
- podmáslí 200 ml
- máslo 100 g
- broccolini 300 g
- máslo 20 g
- telecí maso 200 g
- šalotka 100 g
- zázvor 30 g
- červené víno 100 ml
- masový vývar 250 ml
- česnek stroužek
- Máslo 50 g
- slunečnicový olej 50 ml
- sůl
- pepř
Postup
- Celé batáty se slupkou pečeme v rozpálené troubě na 170 °C doměkka. Upečené batáty oloupeme, rozmixujeme a smícháme s podmáslím, ochutíme solí a pepřem.
- Broccolini nejsou brokolice! Očistíme je a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Na pánvi rozpustíme máslo a broccolini lehce orestujeme. Dochutíme solí a pepřem. Pak se vrhneme na masovou šťávu. Kousky telecího v rozpáleném hrnci na oleji orestujeme do zlatova. Přidáme nahrubo nakrájenou šalotku, česnek a čerstvý zázvor, vše necháme zesklovatět, poté glazujeme máslem, přilejeme víno a telecí vývar. Svaříme na 1/3 objemu a šťávu scedíme přes jemné sítko.
- Vrhneme se na steak. Osolíme je, potřeme olejem a grilujeme 3 minuty z každé strany. Poté necháme 5 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Autor receptu: Tim Slavík